Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.

Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie!

Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa:
• konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon,
• solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem,
• marynowanego – wędliny,
• fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy.

50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent!

Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Ważą się losy ustawy o pigułce „dzień po”. Prezydent ma wątpliwości

Ważą się losy ustawy o pigułce „dzień po”. Prezydent ma wątpliwości

Wyniki Lotto 28.03.2024. Sprawdź swoje szczęście

Wyniki Lotto 28.03.2024. Sprawdź swoje szczęście

Polecamy

Co się dzieje z siecią Play i bankiem Santander? Awaria w tym samym czasie

Co się dzieje z siecią Play i bankiem Santander? Awaria w tym samym czasie

SAN-Pajda w play-offach, Karpaty Krosno zdegradowane do 2 ligi

SAN-Pajda w play-offach, Karpaty Krosno zdegradowane do 2 ligi

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?