reklama

30-lecie najstarszej pizzerii w Przemyślu

Norbert ZiętalZaktualizowano 
Na pizzę do Dominiaków często przyjeżdża m.in. znany aktor Marek Kondrat (nz. z prawej), obok Krzysztof Dominiak.
Na pizzę do Dominiaków często przyjeżdża m.in. znany aktor Marek Kondrat (nz. z prawej), obok Krzysztof Dominiak. Norbert Ziętal
Pizza "od Dominiaka" to fenomen. Od ponad 30 lat niezmieniana receptura i sposób podania.

Pizzeria Ireny i Krzysztofa Dominiaków na Pl. na Bramie ruszyła wiosną 1985 r. Do dzisiaj znajduje się w tym samym lokalu. Nadal, jak przed 30 laty, wewnętrzne ściany są ozdobione kawałkami kolorowego szkła. W latach 70. przed pizzerią była tutaj cukiernia, która wykonała dla siebie taki wystrój. Tak już zostało.

- Wcześniej żona pracowała w restauracji Eger w Przemyślu. Była tam kierowniczką. Ale ówczesny prezes PSS Społem zaproponował, aby wzięła się za prowadzenie pizzerii. Wówczas był to jedyny w Przemyślu lokal tego typu, istniał od 1978 r. Na początku prowadzony był w ramach spółdzielni Społem - wspomina pan Krzysztof.

Na początek surowce trzeba było zdobywać

- 1985 r. to były dość trudne czasy. Ciężko było cokolwiek zdobyć. Kiełbasę woziliśmy aż z Dębicy. To nie było zamawianie, jak obecnie się dzieje, ale zdobywanie towarów. Łatwo było tylko o kaszę - mówi. Ewenementem w skali kraju jest to, że powstały wtedy asortyment jest taki sam do dzisiaj. - Nic się nie zmieniło. Pewno rzadko który lokal gastronomiczny na świecie może się pochwalić menu niezmienionym od tylu lat. A my nie zmieniamy, bo nie ma po co. Klienci dokładnie wiedzą po co przychodzą - mówi pan Krzysztof.

Serwowana tutaj pizza ma średnicę ok. 15 cm. Grube ciasto. Z kaszą, pieczarkami albo kiełbasą. Do picia kubek czerwonego barszczu. Od wielu lat kosztuje złotówkę i właściciel pizzerii gwarantuje, że ta cena nie zmieni się przez wiele lat.

Skąd przepis? Ponad 30 lat temu ówczesny prezes przemyskiego PSS Społem przywiózł go z Krakowa. W tym mieście taka pizza się nie utrzymała. W Przemyślu nie słabnie na popularności.

Czwarte pokolenie smakoszy

- Przychodzi do nas już czwarte pokolenie przemyślan. Miłe są sytuacje, gdy rodzice czy dziadkowie przychodzą ze swoimi dorosłymi dziećmi czy wnukami. Te np. wyjechały do większych miast, ale odwiedzając swoich krewnych w Przemyślu, za niemal obowiązkowy punkt wizyty traktują wizytę w pizzerii Dominiaków. "Galicyjska pizza po przemysku" jest zastrzeżona w Urzędzie Patentowym.

100 milionów euro z Funduszy Norweskich na rozwój przedsiębiorczości

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 27

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

B
Barbara
W dniu 08.04.2015 o 11:24, Kasia napisał:

Pizza pyszna :) bardzo często ją jadam... tylko zastanawiam się co to za kiełbasa bo smakuje jak parówka lub mortadela :)

 

Masz dobre rozeznanie, ponieważ jest to najtańsza mortadela. Powiedziałam o tym pewnego razu Paniom sprzedającym. I od tego czasu sporadycznie zaglądam do tej pizzerii. Chodziłam od początku jej powstania. Proszę właściciela o pizzę z kiełbasą, a nie z mortadelą.

g
gosć

wspaniały smak pizzy tylko dlugo w  godzinach  12-14 sie czeka , gratuluje  trzymania  smaku , co jest rzadkie ww przemyslu

e
ewka

Jednym slowem byle co

a
anna

Jeśli chodzi o reklamę pizzy to mają rację klijenci istna martadela i obsługa do wymiany bardzo dobra pizza jest na dworskiego pizzalce

Z
Zofia

Gratuluję i Życzę kolejnych lat sukcesu.
A propos Pań.
Mnie zawsze obsługują kulturalnie i nigdy nie byłam świadkiem aby wobec innych kupujących zachowywały się nieodpowiednio.
Może wy ludzie "bez skazy" nie umiecie się odpowiednio zachować?
Radzę się zastanowić i przemyśleć wasze zachowanie a poźniej kogoś szkalować.
Ps:
A gdzie się podziała ta sympatyczna blondynka?
Dawno jej nie widziałam a był naprawdę miła i uprzejma.

p
pawel

Zaloga tam pracujaca jest do zamienienia na nowy lepszy model i bardziej kulturalny pracujace tam Panie tylko zemszcza pod nosem na klientow powinny byc bardziej uprzejme i czesciej sie usmiechac .Wiele osob zrezygnowalo z pizzy ze wzgledu na obsluge .

G
Gość

Nie wiem, może i komuś smakuje mortadela i pizza z tą kiełbasą. Trudno mówić o gustach. Mnie natomiast ciekawi kto jest producentem mortadeli używanej do pizzy. Jeżeli jej producentem jest znana na rynku firma, która dodaje do niej wiele konserwantów, to wybaczcie, ale takiego świństwa jeść nie będę. 

Dziwi mnie natomiast to, dlaczego firma wstydzi się powiedzieć, że używa mortadeli? Czy to przestępstwo? Klienci winni wiedzieć co jedzą, wynika to jak sądzę z przepisów. 

Wysoka cena? Każdy produkt ma swego klienta, jak dla mnie za trochę ciasta, przypraw i mortadeli stanowczo za drogo, bo nie uwierzę, że do pizzy dodawany jest np. drogi szafran. :)

Raz widziałem dostawczaka z firmy na literę B, ale czy to oni dostardzają "kiełbasę", nie wiem... :)

Z
Zbyszek

Nie wiem, może i komuś smakuje mortadela i pizza z tą kiełbasą. Trudno mówić o gustach. Mnie natomiast ciekawi kto jest producentem mortadeli używanej do pizzy. Jeżeli jej producentem jest znana na rynku firma, która dodaje do niej wiele konserwantów, to wybaczcie, ale takiego świństwa jeść nie będę. 

Dziwi mnie natomiast to, dlaczego firma wstydzi się powiedzieć, że używa mortadeli? Czy to przestępstwo? Klienci winni wiedzieć co jedzą, wynika to jak sądzę z przepisów. 

Wysoka cena? Każdy produkt ma swego klienta, jak dla mnie za trochę ciasta, przypraw i mortadeli stanowczo za drogo, bo nie uwierzę, że do pizzy dodawany jest np. drogi szafran. :)

g
gosc

Do "Kaska" sama z tamtad odeszlam bo nie moglam wytrzymac z tymi kobietami co tam pracuja

J
Janina

To prawda, pracowałam niedaleko tej pizzerii i na pewno była już w 1973 roku. Pizza z kaszą może być, ale ta z "kiełbasą" jest okropna. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Będę kupowac pizzę pod warunkiem, że będzie z dobrą kiełbasą, a nie z parówkami jak jest teraz. Niech kosztuje drożej ale, żeby była z kiełbasą.

k
kaśka

Do "Gość": Jeżeli tam Pani pracowała kilkanaście lat, a już Pani nie pracuje to widocznie musiał być jakiś powód Pani zwolnienia. A poza tym jak ktoś się podpisuje jako gość to nie jest w ogóle wiarygodny, więc proszę sobie darować tego typu żałosne komentarze! 

 

J
Jan

Mam już trochę lat na karku i o ile sobie przypominam to tę pierwszą pizzerię otwarto  gdzieś w połowie lat 70- tych (   na  pewno nie w 1978 ). Pan Dominiak farmazony gada również o przepisie  który ponoć przywiózł jakiś Prezes PSS-u przemyskiego. Niestety i tu się myli, bo pomysł był  zony ówczesnego kierownika pizzerii ( który miał ją w ajencji od PSS Społem, a więc tez nie do końca była to spółdzielcza pizzeria). Sporo tych przekłamań w tym artykule. Skąd to wszystko wiem? Otóż lokal ten prowadzili mój znajomy, który wcześniej otworzył również pierwsze lody, tzw. włoskie na Kazimierzowskiej ( pierwsze lody kręcone z automatu w Przemyślu, też miał je w ajencji). A co do rodzajów pizzy w tamtym czasie , to była do wyboru i z kiełbasy( nie mortadeli), boczku, pieczarek , kaszy. Pyszny barszcz czerwony z buraków(ludzie kupowali na Boże Narodzenie), wino białe lub czerwone. Może coś już zapomniałem, sporo lat minęło i pamięć już nie ta, ale tak to własnie było. Potem po moim znajomym  i tu możliwe ,że to mógłby być  1978 rok wziął to jeszcze ktoś przed p. Dominiakiem ( ponieważ znajomy się rozchorował i zmarł 1979). Ale pizza była w dalszym ciągu robiona w tej samej formie małych placków. Taka to właśnie od samego początku jest prawdziwa historia tejże pizzerii. 

G
Gość

Zmiany sa i to duze kiedys pizza byla stanowczo wieksza i z kielbasa teraz miejsce kielbasy zastapila mortadella, to juz nie to samo, cena stanowczo za wysoka

g
gość

Pizza jest pyszna, niestety nie na każdą kieszeń- cena jest nieadekwatna do wielkości pizzy. Kolejki są jak za czasów PRL-u

t
tom
W dniu 08.04.2015 o 10:14, MARIUSZ napisał:

pizza jest za droga 7 zł za taki mały "placek"


Jak ci cena nie pasuje to niekupuj
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3