Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

30-lecie najstarszej pizzerii w Przemyślu

Norbert Ziętal
Na pizzę do Dominiaków często przyjeżdża m.in. znany aktor Marek Kondrat (nz. z prawej), obok Krzysztof Dominiak.
Na pizzę do Dominiaków często przyjeżdża m.in. znany aktor Marek Kondrat (nz. z prawej), obok Krzysztof Dominiak. Norbert Ziętal
Pizza "od Dominiaka" to fenomen. Od ponad 30 lat niezmieniana receptura i sposób podania.

Pizzeria Ireny i Krzysztofa Dominiaków na Pl. na Bramie ruszyła wiosną 1985 r. Do dzisiaj znajduje się w tym samym lokalu. Nadal, jak przed 30 laty, wewnętrzne ściany są ozdobione kawałkami kolorowego szkła. W latach 70. przed pizzerią była tutaj cukiernia, która wykonała dla siebie taki wystrój. Tak już zostało.

- Wcześniej żona pracowała w restauracji Eger w Przemyślu. Była tam kierowniczką. Ale ówczesny prezes PSS Społem zaproponował, aby wzięła się za prowadzenie pizzerii. Wówczas był to jedyny w Przemyślu lokal tego typu, istniał od 1978 r. Na początku prowadzony był w ramach spółdzielni Społem - wspomina pan Krzysztof.

Na początek surowce trzeba było zdobywać

- 1985 r. to były dość trudne czasy. Ciężko było cokolwiek zdobyć. Kiełbasę woziliśmy aż z Dębicy. To nie było zamawianie, jak obecnie się dzieje, ale zdobywanie towarów. Łatwo było tylko o kaszę - mówi. Ewenementem w skali kraju jest to, że powstały wtedy asortyment jest taki sam do dzisiaj. - Nic się nie zmieniło. Pewno rzadko który lokal gastronomiczny na świecie może się pochwalić menu niezmienionym od tylu lat. A my nie zmieniamy, bo nie ma po co. Klienci dokładnie wiedzą po co przychodzą - mówi pan Krzysztof.

Serwowana tutaj pizza ma średnicę ok. 15 cm. Grube ciasto. Z kaszą, pieczarkami albo kiełbasą. Do picia kubek czerwonego barszczu. Od wielu lat kosztuje złotówkę i właściciel pizzerii gwarantuje, że ta cena nie zmieni się przez wiele lat.

Skąd przepis? Ponad 30 lat temu ówczesny prezes przemyskiego PSS Społem przywiózł go z Krakowa. W tym mieście taka pizza się nie utrzymała. W Przemyślu nie słabnie na popularności.

Czwarte pokolenie smakoszy

- Przychodzi do nas już czwarte pokolenie przemyślan. Miłe są sytuacje, gdy rodzice czy dziadkowie przychodzą ze swoimi dorosłymi dziećmi czy wnukami. Te np. wyjechały do większych miast, ale odwiedzając swoich krewnych w Przemyślu, za niemal obowiązkowy punkt wizyty traktują wizytę w pizzerii Dominiaków. "Galicyjska pizza po przemysku" jest zastrzeżona w Urzędzie Patentowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24