Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasta ajvar dla fanów papryki. Poznaj przepis na bałkański przysmak. Ten sos ożywi smak kanapek i grillowanego mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ajvar to prosta pasta z pieczonych warzyw. Za oryginalny smak odpowiada połączenie papryki z bakłażanem.
Ajvar to prosta pasta z pieczonych warzyw. Za oryginalny smak odpowiada połączenie papryki z bakłażanem. feepik.com/wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Nazwa ajvar brzmi egzotycznie dla wielu smakoszy. Pasta ajvar przygotowywana jest z bakłażana, papryki i cebuli. Warzywny sos pochodzi z kuchni krajów bałkańskich. Stamtąd sos rozprzestrzenił się na pozostałe kraje Europy. Zobacz przepis na domowy ajvar, który urozmaici smak pieczonego mięsa.

W skrócie

Ajvar to pasta warzywna przygotowywana między innymi w kuchni węgierskiej. Podstawowymi składnikami jest papryka, bakłażan, cebula i czosnek. Od czasu do czasu można dodać cukinię, choć nie będzie to prawdziwy bałkański sos. Jeśli zależy wam na łagodniejszym smaku, to zachęcamy do skorzystania z octu jabłkowego zamiast octu spirytusowego. Najsmaczniejszy i najbardziej esencjonalny sos ajvar przyrządzany jest z pieczonych warzyw.

Ajvar – przepis na aromatyczną pastę z papryki

Liczba porcji: 4–6 słoików po 250 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże papryki,
  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Do smaku:

  • słodka papryka w proszku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

Jak zrobić domowy ajvar?

Przygotowanie:

  1. Na początek piekarnik należy rozgrzać do 220°C z termoobiegiem.
  2. Paprykę należy umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Papryczkę chili należy umyć, przekroić na pół i ostrożnie usunąć pestki. W nich jest najwięcej ostrości.
  3. Bakłażana należy umyć, przekroić na ćwiartki, cebulę należy przekroić na pół i dołożyć nieobrany czosnek. Warzywa należy ułożyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
  4. Wszystkie składniki należy piec przez około 25 minut. Po upieczeniu można włożyć je do woreczka strunowego na około 20 minut. To ułatwi ich obieranie.
  5. Wszystkie warzywa należy umieścić w blenderze kielichowym lub dużym naczyniu i zmiksować wraz z oliwą na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Na koniec można doprawić solą, pieprzem, słodką paprykę w proszku oraz octem jabłkowym.
  6. Pasta jest gotowa do podania. Można ją również pasteryzować i trzymać w spiżarni.

Z czym można podawać ajvar?

Pasta warzywna ajvar to świetny dodatek do pieczonego mięsa wołowego, do szaszłyków z grilla i do marynowanej karkówki. Ajvar urozmaici smak domowego kebabu, sprawdzi się w wytrawnych naleśnikach, tortilli lub jako sos do maczania chipsów, lub frytek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pasta ajvar dla fanów papryki. Poznaj przepis na bałkański przysmak. Ten sos ożywi smak kanapek i grillowanego mięsa - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24