Amoniaczki. Kruche i smaczne ciasteczka smakują wszystkim
Ula Sobol
Przepis na amoniaczki podaje KGW z Jaślisk (gm. Jaśliska, powiat krośnieński). Ze słodkości piekło się m.in. słynne amoniaczki. - Amoniaczki smakują wszystkim do dzisiaj. Dzieci często mnie proszą, abym upiekła trochę amoniaczków - mówi ze śmiechem szefowa koła z Jaślisk.
Składniki:
1 kg mąki,
30 dag cukru,
2 jajka,
4 żółtka,
1 szklanka śmietany,
1 łyżka (z lekkim czubkiem), amoniaku,
2 opakowania cukru waniliowego,
40 dag tłuszczu (w tym 10 dag smalcu).
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i pozostawić na noc. W następnym dniu piec (w temp. 180 stopni C) - w zależności od upodobań - z cukrem na wierzchu lub bez niego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!