Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać. Oto wyśmienita marynata z arbuza do mięs, ryb i warzyw

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Pyszne przetwory z arbuzów na pewno zachwycą domowników i gości. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynatę z arbuza w słoiku na zimę.
Pyszne przetwory z arbuzów na pewno zachwycą domowników i gości. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynatę z arbuza w słoiku na zimę. 5PH/Getty Images
Udostępnij:
Arbuz marynowany na zimę warto mieć w domowej spiżarni. Ten smakowity i niskokaloryczny owoc to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Naukowcy twierdzą, że codzienne spożywanie kawałka arbuza może redukować gromadzenie się w tętnicach złego cholesterolu, zapobiegając w ten sposób chorobom serca. Podsuwamy najlepszy babciny przepis na marynowanego arbuza w słoiku. Taka smakowita marynata może stanowić idealny dodatek do obiadu, wędlin czy grillowanych warzyw. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Spis treści

Zobacz, w czym przygotować marynowanego arbuza na zimę

Do zrobienia marynaty z arbuza na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności ok. 350-600 ml. Jeśli przygotujemy przetwory w dużym naczyniu i coś pójdzie nie tak (np. pojawi się pleśń), stracimy cały zimowy zapas tego rarytasu. Wybierajmy klasyczne słoje do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było je wymienić na nowe.

Najlepsze są pojemniki z solidnego transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji domowych marynat. Słoiki powinny się szczelnie zamykać, a szkło nie może być wyszczerbione. Możemy wybrać tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne i praktyczne weki z gumową uszczelką.

Sprawdź, jakie owoce są najlepsze do zimowych przetworów z arbuza. O czym należy pamiętać?

Najsmaczniejsze są dojrzałe i słodkie arbuzy średniej wielkości. Zbyt małe mogą być jeszcze niedojrzałe, a te bardzo duże niestety już przejrzałe. Najlepiej kupować owoce ze sprawdzonych źródeł, unikając zaopatrywania się w nie w hipermarketach i dyskontach. Arbuz na zimowe przetwory powinien mieć jędrną, mocno zieloną i lśniącą skórkę bez widocznych plam, deformacji oraz uszkodzeń.

Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi filtrowana woda i klasyczna sól kamienna. Naczynia na kiszonki i marynaty muszą być dobrze umyte i wyparzone.

Jak przygotować owoce arbuza na zimowe przetwory?

Owoc najpierw dokładnie myjemy. Możemy polać skórkę wrzątkiem, a następnie zanurzyć go w naczyniu z zimną wodą. Innym sprawdzonym sposobem wymycie arbuza jest umieszczenie go w roztworze wody i sody oczyszczonej. Po kilkunastu minutach wystarczy dokładnie wypłukać owoc pod bieżącą wodą i gotowe.

Wykorzystaj sprawdzony przepis na smakowity arbuz w marynacie. Zrób pysznego arbuza w słoiku na zimę

Składniki:

  • 2,5 kg arbuza,
  • 2 litry przefiltrowanej wody,
  • 125 gramów cukru,
  • 60 gramów soli,
  • 125 ml octu spirytusowego,
  • kilka gałązek kopru,
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.

Przygotowanie marynowanego arbuza krok po kroku:

  1. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie usuwamy ze środka pestki.
  2. Do dokładnie umytych i wysterylizowanych słoików wkładamy pokrojonego arbuza oraz po kilka gałązek kopru i ziaren pieprzu.
  3. Do garna wlewamy przefiltrowaną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na płycie grzewczej.
  4. We wrzątku dokładnie rozpuszczamy sól i cukier, następnie całość gotujemy przez kilka minut.
  5. W kolejnym kroku do wody dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy.
  6. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z arbuzem, zostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Czas na pasteryzację!
  7. Każdy słoik dokładnie zamykamy i umieszczamy w szerokim rondlu wyściełanym bawełnianą ścierką. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Do garnka wlewamy wodę do poziomy, żeby słoiki wystawały na kilka centymetrów ponad powierzchnię wody.
  8. Gotujemy słoiki z marynatami przez ok. 10 minut na małej mocy palnika.
  9. Po wyjęciu z garnka ustawiamy marynaty na kuchennym blacie pokrywami do dołu.
  10. Po kilkunastu godzinach można umieści zimowe przetwory z arbuza w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

miejsce #6

Rowenta

ROWENTA VU5670F0

398,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak dawać sobie radę na rynku najmu mieszkań? Zobacz 3 sposoby NA

Materiał oryginalny: Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać. Oto wyśmienita marynata z arbuza do mięs, ryb i warzyw - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie