Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Atlas grzybów 2023. Na niektóre z nich trzeba uważać! Grzybobranie bez tajemnic. Jak odróżnić grzyba jadalnego od trującego?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Najczęściej z rodziną muchomorów kojarzy się ten czerwony, inne jednak też są groźne. Muchomor zielonawy sromotnikowy stwarza szczególne zagrożenie. Jego cechy charakterystyczne to oliwkowa barwa kapelusza, blaszki pod spodem i smukły trzon. Warto uważnie oglądać niektóre okazy, zwłaszcza jadalne, bo przypominają go z wyglądu. Wśród nich są gąska zielona i gołąbek zielonawy.
Najczęściej z rodziną muchomorów kojarzy się ten czerwony, inne jednak też są groźne. Muchomor zielonawy sromotnikowy stwarza szczególne zagrożenie. Jego cechy charakterystyczne to oliwkowa barwa kapelusza, blaszki pod spodem i smukły trzon. Warto uważnie oglądać niektóre okazy, zwłaszcza jadalne, bo przypominają go z wyglądu. Wśród nich są gąska zielona i gołąbek zielonawy. 123rf/syaber
Atlas grzybów pomoże rozstrzygnąć wątpliwości, jakie mogą pojawić się w czasie grzybobrania. Dobrze znać odpowiedź na pytanie, czy znaleziony grzyb jest jadalny oraz jak odróżnić grzyba jadalnego od trującego. W tym celu przygotowaliśmy garść informacji, by te wątpliwości rozstrzygnąć. Zwykle wrzesień i październik dla grzybiarzy to niezwykle atrakcyjne miesiące. Choć latem ciężko o wysyp, wiele gatunków już teraz zaczęło wypełniać kubły grzybiarzy. Sprawdź zatem, czy wiesz wszystko na temat tego, jak zbierać grzyby.

Spis treści

Przed nami wysyp grzybów? Coraz więcej gatunków widocznych w lesie

Mówi się, że jesień to czas grzybiarzy. To prawda, królują maślaki, borowiki i kanie, ale pod koniec lata także da się zebrać grzyby. Na początku sezonu 2023 wiele gatunków widać już w polskich lasach. Borowiki? Kurki? Żółciaki siarkowe? To wszystko już cieszy oko miłośników lasów. Niektóre mogą mieć jednak sobowtórów. Jak zatem zbierać grzyby, aby się nie pomylić?

Atlas grzybów, czyli jak zacząć zbierać grzyby w lesie? Grzybiarze mają swoje zasady

Podczas szukania darów lasu należy pamiętać o kilku zasadach. Lasy Państwowe przypominają, że trafiając na grzyba, trzeba:

  • wyciąć go jak najniżej, odgarniając ściółkę i nie niszcząc grzybni,
  • następnie dobrze jest potem przykryć dane miejsce, aby nie wysychało.

Do czego zbierać grzyby? Najlepszy jest koszyk wiklinowy

Zebranych frykasów nie wkłada się do reklamówek lub worków, grozi to zaparzeniem grzybów. Najlepszym rozwiązaniem jest koszyk wiklinowy. Zaleca się, aby zbiorami gospodarować po powrocie do domu. Część można wykorzystać od razu, część suszyć, a część zamrozić.

Jak odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących

Niektóre grzyby dopiero się pojawią, ale warto wiedzieć, że pomyłki wśród grzybiarzy są możliwe. Wiele gatunków zagrażających zdrowiu łudząco przypomina te jadalne. Przykład? Muchomor zielonawy sromotnikowy. Nie pachnie, smak także nas nie zaalarmuje, a jest to jeden z trujących pewniaków na liście grzybów. Łatwo go porównać do gąski lub gołąbka. Podobnie kurka, mimo charakterystycznego wyglądu, może być mylona z lisówką pomarańczową, którą zalicza się do grupy niejadalnych.

W lesie rośnie wiele innych gatunków, które mogą wydawać się jadalne. Najlepiej kierować się zasadą ograniczonego zaufania i wybierać tylko te grzyby, co do których mamy pewność. Dobrze jest też stawiać na te gąbczaste od spodu, wśród nich nie ma śmiertelnie trujących. Przezorność należy zachować wobec grzybów blaszkowych, tam łatwo o muchomory lub okazy, które mogą poważnie zagrozić zdrowiu.

Objawy zatrucia grzybami. Uwaga na grzyby trujące i niejadalne

Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że dany grzyb jest nam znany i będzie urozmaicał rodzinny obiad. Niestety, w świecie grzybów łatwo o pomyłkę, nawet jeśli jest się doświadczonym zbieraczem. Trujące okazy zawierają toksyny, od ich intensywności zależy, czy zatrucie przejdziemy łagodnie, czy ciężko. W skrajnych przypadkach omyłkowe spożycie może prowadzić nawet do śmierci.

- Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia – przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

Najczęściej zatrucie przejawia się nudnościami, wymiotami, wysoką temperaturą ciała oraz bólami brzucha i głowy.

Atlas grzybów 2023. Zobacz, które grzyby trujące przypominają jadalne okazy!

Źródła: GIS, Lasy Państwowe

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24