Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
706 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Soczysty burger Jana Kuronia na Światowy Dzień Hamburgera 2023. Odkryj przepis
Światowy Dzień Hamburgera 2023 wypada w niedzielę 28 maja. Z tej okazji mamy dla was dwa smakowite przepisy na domowe burgery od Jana i Anety Kuroniów – w...

Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis na orzeźwiająca kawę
Kawa cold brew to jeden z orzeźwiających napojów na lato. Wysokie temperatury za oknem sprawiają, że należy się regularnie pić różne napoje. Jeżeli wolicie nie...

Makaron z truskawkami na obiad. Wypróbuj przepis na zdrowsze danie w 10 minut
Włosi kręcą nosem, gdy w kuchni polskiej łączymy makaron z truskawkami, jogurtem i cukrem. Jednak trudno wyobrazić sobie bardziej zaskakujące i pyszne...

9 retro przepisów na lato. Te dania robiły nam nasze mamy i babcie
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa najbardziej kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Właśnie w tym czasie można było bezkarnie zajadać się świeżymi...

Chrupiące pikle z ogórków z sezamem. Odkryj przepis prosto z Japonii
Domowe pikle z ogórków z sezamem to klasyczna przystawka wywodząca się z kuchni japońskiej. Ogórki doprawiane są świeżym imbirem, sosem sojowym i sake, które...

Domowy dżem truskawkowy jak od babci. Odkryj przepis na domowe przetwory
Prosty dżem truskawkowy potrzebuje tylko dwóch składników, czyli owoców i cukru. Można jednak podkreślić słodko-kwaśny smak truskawek, dodając różnorodne...

Jak pozbyć się salmonelli z jajek? WHO promuje znany trik. Musisz go wypróbować
Zasadność mycia jajek przed spożyciem może zastanawiać. Według ekspertów nie powinno myć się jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż to narusza ich naturalną...

Najlepsze przechowywanie miękkich owoców. Jagna Niedzielska zdradza trik na świeżość
Owoce jagodowe są miękkie i delikatne. Zanim zdąży się je zjeść, mogą sfermentować, spleśnieć lub stracić jędrność. Nieodpowiednio przechowywane truskawki,...

Letni chłodnik z buraków na obiad. Odkryj przepis na tradycyjną zupę
Anna Hurning tworząc blog Polish your kitchen, pokazuje polską kuchnię zagranicznym smakoszom. Część czytelników ma polskie korzenie, inni korzystają z...

Tradycyjna konfitura z płatków róży. Zobacz przepis jak za dawnych lat
Domowa konfitura z płatków róży to tradycyjny składnik pączków lub róż karnawałowych. Latem warto zrobić kilka słoików, aby zimą móc zrobić klasyczne słodkości...
Najpopularniejsze
Cropp Cropp - Jeansowe joggery z efektem sprania - Szary
Męskie spodnie jeansowe, uszyte z tkaniny o wysokiej zawartości bawełny.wygodny krój joggerregularny stanelastyczna gumka w pasie i sznurek do regulacji, pas wykonany z miękkiego, dzianinowego ściągaczadługa, wąska nogawka zakończona gumkącztery kieszenie, w tym dwie zapinane na zatrzaskimocny...