Białe i czerwone

EWA CZAPKOWSKA, BEATA TERCZYŃSKA
January Witaszewski wie niemal wszystko o szlachetnym napoju z winogron. <br>
January Witaszewski wie niemal wszystko o szlachetnym napoju z winogron. TADEUSZ POŹNIAK
Szampan największą karierę robi w Sylwestra. Jego panowanie jest jednak krótkie. Z hukiem witamy Nowy Rok, wychylamy toast i sięgamy po mocniejsze trunki. A przecież można inaczej.

January Witaszewski z Rzeszowa w winie rozsmakował się ponad 25 lat temu. Próbował kilka tysięcy gatunków win. O swojej pasji może opowiadać bez końca.
- Na świecie wino musujące, zwane szampanem, to bardzo popularny aperitif. A u nas? Strzela się korkiem na powitanie Nowego Roku, wznosi toast, a potem przechodzi na gorzałkę. Szkoda, bo szampan doskonale uzupełnia smak białych mięs, ryb i owoców morza - przekonuje January Witaszewski, który winem zajmuje się także zawodowo. W prowadzonej przez niego hurtowni można wybierać spośród 2 tys. gatunków win.

Tylko bez huku

- Prawdziwego szampana nie wypada otwierać z hukiem - mówi pan January, sprawnie otwierając butelkę. Gdy wyjmuje korek, z wina uchodzi mleczna mgiełka gazu. Żadnego hałasu.
- Ciśnienie w butelce szampana jest podobne jak w kole samochodu osobowego - opowiada, rozlewając majestatycznie złocisty trunek. Wino wypełnia smukłe, zwężane ku górze kieliszki. Gdy pianka dotyka krawędzi kieliszka, do środka nie trafia ani jedna kropla więcej.
- Nalewamy do tzw. granicy spienienia. Z wysokości ok. 2 cm nad szkłem. I co ważne, raz napełnionego kieliszka już nie uzupełniamy - poznajemy kolejne szczegóły tej swoistej etykiety.

Liczy się klimat i receptura

Ojczyzną szampana jest oczywiście Szampania we Francji. Stamtąd pochodzą najlepsze na świecie wina musujące. O ich doskonałości decyduje nie tylko dogodny klimat, ale przede wszystkim tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Winiarze zazdrośnie strzegą swoich receptur. Bywa, że produkując szampana mieszają aż 30 szczepów winogron. Oryginalny szampan jest wytrawny, tzw. brut.
- Od czasów carycy Katarzyny aż do rewolucji październikowej, specjalnie na potrzeby rynku rosyjskiego, produkowano szampany słodkie. Teraz to rzadkość, choć zanosi się na renesans słodkiego szampana - uważa pan January.

Najdroższa butelka i korek

W Polsce nie produkuje się prawdziwych win musujących z winogron.
- To, co często określane jest mianem szampana to nic innego, jak najprostsze wina owocowe nasycone dwutlenkiem węgla i podrasowane substytutami smakowymi w proszku. Taki chemiczny "szampan" kosztuje 5 zł, a i tak więcej warta jest butelka i korek niż to, co jest w środku - ocenia Witaszewski.
Aby wybrać dobrego szampana (Champagne) na sylwestrową noc, warto przestudiować etykietę i kontrektykietę na butelce. Wyborne trunki mają podany rok produkcji. Wybierając wino musujące należy zwrócić uwagę na kolor banderoli. Niebieska oznacza, że wino wyprodukowano i rozlano za granicą. Zielona świadczy o tym, że trunek jest rodzimej produkcji lub rozlano go dopiero w Polsce.
- Dobrym kryterium jest także cena. Za ok. 20 zł kupimy przyzwoite wino musujące. Jeśli chcemy się nim cieszyć, to musimy wydać od 60 do 100 zł. Oryginalny szampan to jeszcze większy wydatek, sięgający nawet 300 zł. Najdroższe są sprzedawane na aukcjach i kosztują czasami tyle, ile dobry samochód - wylicza January Witaszewski.

Jak podawać wino i do czego

Białe wytrawne (o temperaturze 8-12 stopni C.) nalewamy do 2/3 objętości kieliszka. Pasuje do białych mięs, ryb, gotowanego drobiu.

Białe słodkie (12-14 stopni C.) nalewamy do połowy kieliszka. Podaje się do deserów, ciast, galaretek i tortów.

Czerwone wytrawne (16-18 stopni C.) nalewamy do 1/4 objętości kieliszka. Najlepsze do czerwonych mięs (wołowina, dziczyzna), pieczonego drobiu, pikantnych potraw, serów, potraw mącznych.

Czerwone słodkie (12-15 stopni C.) nalewamy do połowy kieliszka. Pasuje do deserów i słodyczy.

Wina musujące i szampany (5-7 stopni C.) podajemy do deserów i ciast oraz jako aperitif.

Kieliszki

Musujące wina, szampany podajemy w wąskich wysokich kieliszkach (lub niskich do koktajli)

Białe wino podajemy w kieliszkach na wysokiej nóżce

Czerwonym winem napełniamy kieliszki pękate na wysokiej nóżce

Kolejność podawania win:

* Zaczynamy od białych, poprzez różowe, kończymy winem czerwonym
* Wina wytrawne serwujemy przed winami słodkim, a młode przed starymi
* Najpierw serwujemy wina słabe, kończymy winami mocnymi

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3