Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bieszczady. Tutaj dobrze zjesz (cz. IV)

Małgorzata Froń
Krzysztof Antoniszak z "Szymkówki” w Cisnej przygotowuje potrawy regionalne, które zebrał zresztą w książce kucharskiej swojego autorstwa.
Krzysztof Antoniszak z "Szymkówki” w Cisnej przygotowuje potrawy regionalne, które zebrał zresztą w książce kucharskiej swojego autorstwa. archiwum
Dzisiaj Bieszczady to nie tylko piękne widoki, góry, rzeki, czyste powietrze, ale także dobre zajazdy, gospody i restauracje. I bardzo dobre jedzenie, często potrawy regionalne. Wiele z nich znajduje się na tzw. Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.

Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz - od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym "Szymkówka" w Cisnej przygotowywane są potrawy regionalne, które zebrał w książce kucharskiej swojego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.

W prowadzonej tu karczmie wieczorami można posłuchać gawęd o historii, a przy okazji zjeść dania (wedle życzenia z mięsa, kaszy, grzybów, owoców, warzyw) macerowane w "naczyniu bojkowskim", czyli glinianej misie tzw. cegle ustawianej w gorącym popiele z ogniska. Na smakoszy czekają świetnie przygotowane potrawy: zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, werenyky, dania z baraniny, młodych prosiaków, koziny i dziczyzny.

Nie zabraknie na stole także rożnego rodzaju ryb, przyrządzonych według dawnych receptur: pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąga w szczawiu lub pstrąga kiczerskiego. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzony zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka - zakąska z ikry z łososia - będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie. Swoistym karpackim unikatem jest przygotowywana na miejscu bojkowska kiełbasa z fasoli.

Jadło Karpackie

[obrazek2] Karczma Jadło Karpackie w SanokuKarczmy Jadło Karpackie w Sanoku, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wielbicielom tradycyjnego jadła przedstawiać nie trzeba. We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono umiejętnie klimat dawnej gospody. Ściany i parapety ozdobiono stary przedmiotami użytkowymi, artystycznymi rzeźbami, zawieszono czarno-białe stare zdjęcia.

W menu dominują dania kuchni regionalnej: zupa zalewajka, zupa czanachy, fuczki (placki z kapusty i ciasta naleśnikowego) podawane ze śmietaną, hreczanyki (pikantne sznycle z kaszy gryczanej i mięsa mielonego) polane sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami i serem białym), pierogi z mąki razowej z kapustą lub z kaszą gryczaną podawane ze skwarkami, bób ze skwarkami. Jeżeli jesteś w odległości 30-40 km od Sanoka, skręć i wpadnij tu na obiad. Nie będzie to czas zmarnowany.

U Karnasów

[obrazek3] Karczma u KarnasówFilozofia właścicieli Karczmy u Karnasów w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to solidne, duże dania po zjedzeniu, których nie ma szansy najmniejszy głód. Preferowana w kuchni jest tradycja regionalna i polska, stąd też i takie przystawki, jak ser owczy grillowany z żurawiną i chleb za smalcem i ogórkiem kiszonym.

A dalej można wybierać: kwaśnica na żeberku wędzonym, wątróbka drobiowa duszona z cebulką i jabłkiem, jagnięcina duszona w sosie śmietanowo-czosnkowym czy baranina duszona w porach. Warto zamówić także zupę z dzika w kociołku czy udziec z jelenia w sosie borowikowym.

Przy karczmie z sukcesem prosperuje własna wędzarnia wędlin i ryb. Ci co mieli okazję próbować dobrze uwędzonej kiełbasy, boczku, szynki, polędwicy, karkówki czy żeberek podkreślali ich tradycyjny i wyborny smak. To miejsce warte do odwiedzenia przez smakoszy ryb. I to nie tylko, że zjeść tu można zupę rybną, pstrąga gotowanego na parze w warzywach, pstrąga smażonego czy też filetów z suma.

W "Barze na Stawach" w Krzywem (5,5 km od Cisnej w kierunek Wetlina) można zamówić pstrąga prosto z wody, z własnego stawu. Na smakoszy czekają też pstrągi i sumy smażone, wędzone oraz grillowane. Organizowane są także imprezy plenerowe połączone z wędkowaniem, grillowaniem i nauką wędzenia ryb.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24