Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz - od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym "Szymkówka" w Cisnej przygotowywane są potrawy regionalne, które zebrał w książce kucharskiej swojego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.
W prowadzonej tu karczmie wieczorami można posłuchać gawęd o historii, a przy okazji zjeść dania (wedle życzenia z mięsa, kaszy, grzybów, owoców, warzyw) macerowane w "naczyniu bojkowskim", czyli glinianej misie tzw. cegle ustawianej w gorącym popiele z ogniska. Na smakoszy czekają świetnie przygotowane potrawy: zupa borowikowa, kwaśniak, mamałyga, hołyszki, werenyky, dania z baraniny, młodych prosiaków, koziny i dziczyzny.
Nie zabraknie na stole także rożnego rodzaju ryb, przyrządzonych według dawnych receptur: pstrąg z miodem, chrzanem i grzybami, pstrąga w szczawiu lub pstrąga kiczerskiego. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzony zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 r. czy też sajka - zakąska z ikry z łososia - będąca przepisem z 1764 r. według Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie. Swoistym karpackim unikatem jest przygotowywana na miejscu bojkowska kiełbasa z fasoli.
Jadło Karpackie
[obrazek2] Karczma Jadło Karpackie w SanokuKarczmy Jadło Karpackie w Sanoku, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wielbicielom tradycyjnego jadła przedstawiać nie trzeba. We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono umiejętnie klimat dawnej gospody. Ściany i parapety ozdobiono stary przedmiotami użytkowymi, artystycznymi rzeźbami, zawieszono czarno-białe stare zdjęcia.
W menu dominują dania kuchni regionalnej: zupa zalewajka, zupa czanachy, fuczki (placki z kapusty i ciasta naleśnikowego) podawane ze śmietaną, hreczanyki (pikantne sznycle z kaszy gryczanej i mięsa mielonego) polane sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami i serem białym), pierogi z mąki razowej z kapustą lub z kaszą gryczaną podawane ze skwarkami, bób ze skwarkami. Jeżeli jesteś w odległości 30-40 km od Sanoka, skręć i wpadnij tu na obiad. Nie będzie to czas zmarnowany.
U Karnasów
[obrazek3] Karczma u KarnasówFilozofia właścicieli Karczmy u Karnasów w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to solidne, duże dania po zjedzeniu, których nie ma szansy najmniejszy głód. Preferowana w kuchni jest tradycja regionalna i polska, stąd też i takie przystawki, jak ser owczy grillowany z żurawiną i chleb za smalcem i ogórkiem kiszonym.
A dalej można wybierać: kwaśnica na żeberku wędzonym, wątróbka drobiowa duszona z cebulką i jabłkiem, jagnięcina duszona w sosie śmietanowo-czosnkowym czy baranina duszona w porach. Warto zamówić także zupę z dzika w kociołku czy udziec z jelenia w sosie borowikowym.
Przy karczmie z sukcesem prosperuje własna wędzarnia wędlin i ryb. Ci co mieli okazję próbować dobrze uwędzonej kiełbasy, boczku, szynki, polędwicy, karkówki czy żeberek podkreślali ich tradycyjny i wyborny smak. To miejsce warte do odwiedzenia przez smakoszy ryb. I to nie tylko, że zjeść tu można zupę rybną, pstrąga gotowanego na parze w warzywach, pstrąga smażonego czy też filetów z suma.
W "Barze na Stawach" w Krzywem (5,5 km od Cisnej w kierunek Wetlina) można zamówić pstrąga prosto z wody, z własnego stawu. Na smakoszy czekają też pstrągi i sumy smażone, wędzone oraz grillowane. Organizowane są także imprezy plenerowe połączone z wędkowaniem, grillowaniem i nauką wędzenia ryb.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!
- Miszczak zrobił z Romanowskiej gwiazdę. Osoba z planu mówi, jaka jest naprawdę
- Za komunię u Magdy Gessler zapłacisz krocie! Cena za talerzyk jest powalająca
- Wielkanoc u Derpienski. Tak powinny wyglądać święta każdej SZANUJĄCEJ SIĘ kobiety