Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bieszczadzkie restauracje zgarniają nagrody za smaczne jedzenie

Krzysztof Potaczała
Potrawy z bogatego menu restauracji "Niedźwiadek" w Ustrzykach Dolnych nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają.
Potrawy z bogatego menu restauracji "Niedźwiadek" w Ustrzykach Dolnych nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają. niedzwiadek.net
Restauracja "Niedźwiadek" w Ustrzykach Dolnych wygrała w tegorocznym konkursie Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w kategorii "Smaczne jadło".

Turyści głosowali także w kategorii "Wygodny kwaterunek". W zeszłym roku "Niedźwiadek" zajął trzecie miejsce, teraz wygrał zdecydowanie.

Konsumenci docenili, że w ustrzyckiej restauracji można zjeść niedrogo i smacznie, a do tego w menu są potrawy nawiązujące do Bieszczadów i pogranicza polsko-ukraińskiego.

- Działamy od 10 lat, rozwijamy się i stawiamy na ekologię w żywieniu - mówi Eliza Kuc, właścicielka (wraz z mężem Arkadiuszem) "Niedźwiadka".

- Domowa kuchnia to podstawa, by przyciągnąć klientów. Za obiadami przypominającymi te u mamy tęsknią wszyscy, niezależnie od miejsca zamieszkania. Kiedy jesteśmy z mężem w jakimś regionie kraju bacznie obserwujemy, czego ludzie najbardziej oczekują od restauratorów, jakich dań szukają, co im smakuje. Takie doświadczenia są bardzo ważne.

Sztandarowe lokalne dania "Niedźwiadka" to m.in. placek po bieszczadzku, barszcz ukraiński, pielmieni (małe pierożki z farszem mięsnym) oraz półmisek niedźwiedzia (obfite mięsne danie dla wyjątkowo głodnych, np. zdrożonych turystów).

- Uznaliśmy, że nasza kuchnia musi opierać się głównie na własnych produktach, dlatego nie kupujemy żadnych przetworów - mówi Eliza Kuc. - Dżemy, powidła, ogórki i inne przetwory robimy sami. Przyrządzaniu dań poświęcamy dużo czasu. Wyznajemy zasadę, że gotujemy tak, jakbyśmy to my byli konsumentami.
Statuetka i dyplom przyznane restauracji "Niedźwiadek" nie tylko cieszą, ale i mobilizują do dalszej pracy. - Nasz wysiłek nie idzie na marne, zresztą cały czas staramy się coś ulepszać, wprowadzać innowacje, by czymś fajnym zaskoczyć naszych gości - tłumaczy Arkadiusz Kuc, właściciel .

W tegorocznym konkursie dobrze wypadły także inne podmioty z branży turystycznej. Drugie miejsce w kategorii "Smaczne jadło" zdobył zajazd "Pod Czarnym Kogutem" w Czarnej, a trzecie restauracja "Połoniny" w Bukowcu.

Z kolei w kategorii "Wygodny kwaterunek" (hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe) drugie miejsce przypadło pensjonatowi Villa Neve w Ustrzykach Dolnych, zaś trzecie "Dębowej Gazdówce" z podustrzyckiej Łodyny.

Wśród trzech uhonorowanych za "Wygodny kwaterunek" schronisk, campingów i gospodarstw agroturystycznych na drugim miejscu znalazła się Bacówka PTTK "Pod Małą Rawką".

Zwycięzcy otrzymali statuetki Podkarpackiego Znaku Jakości oraz dyplomy Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24