Współczesny przemysł spożywczy nie może właściwie funkcjonować bez nowoczesnych laboratoriów, które mają za zadanie kontrolować jakość i potwierdzać bezpieczeństwo produktów spożywczych. Jedno z takich najnowocześniejszych w Europie centrów badawczych działa w Rzeszowie. Należy ono do Nestlé Polska S.A. i co warto podkreślić, regularnie zwiększa liczbę robionych tu analiz mikrobiologicznych i chemicznych. W 2015 roku rozszerzyło ono zakres tzw. akredytacji o kolejne metody badawcze, a od nowego 2016 roku będzie służyć wsparciem eksperckim także fabrykom Nestlé działającym na Ukrainie.
Warto przypomnieć, że Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) działa w Rzeszowie od 2013 roku. Zadaniem tego nowoczesnego laboratorium jest wsparcie w zakresie badań 21 fabryk Nestlé wytwarzających produkty żywnościowe w Europie południowo-wschodniej w takich karajach jak Polska, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Serbia, Czechy, na Słowacja, i Węgry, a od 2016 roku również na Ukrainie. Oprócz usług w zakresie badań laboratoryjnych rzeszowskie laboratorium dzieli się również najnowszą wiedzą ekspertów w obszarze analiz chemicznych i mikrobiologicznych dla tych fabryk spożywczych.
Liczby przeprowadzanych w Rzeszowie badań są imponujące. Tyulko do końca listopada 2015 r. wykonano tu ponad 12 tys. analiz chemicznych, z czego połowa dla fabryki w Rzeszowie. Pozostałe analizy zrobiono są dla fabryk grupy Nestlé z innych krajów europejskich.
Natomiast w odniesieniu do parametrów mikrobiologicznych przeprowadzono ponad 33 tys. analiz mikrobiologicznych. Wszystkie te badania i analizy są robione w Rzeszowie po to, aby wytwarzane produkty spożywcze były bezpieczne, smaczne i zdrowe.
Wyniki tych badań, mają zastosowanie w codziennej praktyce konsumenckiej i są zawarte w informacjach drukowanych na etykietach produktów spożywczych. Znajdujemy tam informacje o składzie produktu, jego wartości kalorycznej i zawartości poszczególnych kluczowych parametrów, jak np.; białka, tłuszcze, węglowodany.
Oczywiście rzeszowskie laboratorium Nestle sprawdza, czy surowce do wyrobu żywności są właściwej jakości. Rzeszowskie centrum bada produkty w zakresie tzw. BIG 8, czyli parametrów takich jak białko, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, sucha masa, sód, cukry, popiół, błonnik, a także metale, mikotoksyny i pestycydy.
W 2015 r. w Rzeszowie zoptymalizowano metody oznaczania cukrów i kwasów tłuszczowych. Wdrożono także oznaczanie mikotoksyn: Aflatoksyn B1, B2, G1, G2, Ochratoksyny A, ZEA, DON, Fumonizyny. Trwają prace nad implementacją nowych metali Se, Ni, Mo oraz azotanów i azotynów z zastosowaniem techniki FIA. Dzięki tej ostatniej technice możliwe stanie się analizowanie azotanów i azotynów w mleku, przyprawach i mięsie.
– Wzrost liczby analiz jest możliwy przede wszystkim dzięki zaangażowaniu rzeszowskiego zespołu i sprawnemu wdrożeniu i optymalizacji stosowanych metod. Będziemy dalej się rozwijać i wspierać produkcję bezpiecznych i zdrowych produktów - zapewnia Małgorzata Filar, kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A. - Bezpieczeństwo naszej żywności, zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów jest dla Nestlé priorytetem – dodaje Małgorzata Filar.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie