Chleb. Dawniej każda gospodyni wiejska piekła chleb

Ula Sobol
Chleb
Chleb Krystyna Baranowska
Przepis na smaczny chleb podaje KGW Sielec-Podlasek (gm. Iwierzyce, powiat ropczycko - sędziszowski).

Składniki:

  • 1 litr serwatki,
  • 10 dag drożdży piekarskich,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 kg mąki żytniej.

Wykonanie:

Przygotować rozczyn, pozostawić na około 18 godzin, po tym czasie dosypać tyle mąki, ile zabierze ciasto, dodać około 2 łyżeczek soli. Zarobić ciasto. Wyłożyć do form. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, około godziny.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3