Chleb domowy Graham z boczkiem i papryką firmy PIEKARNIA S.C. w Zręcinie (nr 8) - 5 głosy

Redakcja

Chleb domowy Graham z boczkiem i papryką, jest jednym z najbardziej poszukiwanych przez klientów wyrobów firmy PIEKARNIA S.C. w Zręcinie. Jej właścicielami są Wiesława i Jerzy Sajdak.

- W skład chleba domowego graham wchodzi naturalny zakwas, mąka pszenna razowa i mąka żytnia razowa. Nasz chleb jest bardzo zdrowy, gdyż wytwarzamy go bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy utrwalaczy - zaznacza Wiesława Sajdak, współwłaścicielka zakładu.

Oprócz wymienionych składników do ciasta dodaje się pokrojony, wędzony boczek oraz świeżą, słodką paprykę.

- Dodajemy więcej czerwonej papryki niż żółtej, gdyż czerwona ma ładniejszy kolor i winny smak - przyznaje współwłaścicielka piekarni.

Następnie chleb jest wkładany do koszyczków albo foremek. - Częściej wkładamy go do foremek, gdyż klienci twierdzą, że ma lepszy smak i ładniej wygląda. Po wierzchu posypujemy chleb kminkiem - uzupełnia pani Wiesława.

Bez konserwantów

Od początku swego istnienia zakład przestrzega zasady, aby chleb był produkowany na naturalnym zakwasie bez żadnych polepszaczy.

Piekarnia państwa Sajdaków bardzo przestrzega zasady, aby do wyrobu ciasta chlebowego używać zdrowych, ekologicznych produktów z terenu Podkarpacia. Ma od lat stałych dostawców. Mąkę kupuje z młynów w niedalekiej Kopytowej i we Frysztaku.

- To są wypróbowani i wyselekcjonowani dostawcy, którzy produkują mąkę najwyższej jakości. Bowiem od zawsze dbamy o piękny wygląd i dobry smak naszych wyrobów. Nie możemy stracić marki na rynku, bo zdobywa się ją bardzo trudno - zauważa pani Wiesława.

Chleb domowy graham z boczkiem i papryka cenią nie tylko stali klienci w sklepach Krosna i okolicy. Bardzo często zamawiają go także w dużych ilościach organizatorzy różnych okolicznościowych imprez i przyjęć, jak wesela czy chrzciny.

W ostatnią sobotę i niedzielę Sajdakowie prezentowali ten chleb na krośnieńskim rynku w ramach imprezy o nazwie "Karpackie Klimaty". To takie Regionalne święto wina oraz chleba. - Klienci byli zachwyceni naszym chlebem, który podawaliśmy ze smalcem i cebulką. Kolejka ustawiała się do połowy krośnieńskiego rynku. Pochwały smakoszy sprawiają nam sporo radości - przyznaje pani Wiesława.

Właściciele piekarni bardzo cenią sobie uczestnictwo w "Klimatach Karpackich". I chodzi nie tylko o to, że mogą zademonstrować najlepsze wyroby. Ani o to, że w zeszłym roku ich wyrób, czyli chleb razowy ziarnisty, zdobył pierwsze miejsce w konkursie na ulubiony wypiek krośnian. Cenią tą Imprezę dlatego, że pokazuje zwłaszcza młodym ludziom jak duże tradycje ma piekarnictwo na tym terenie. A cech piekarzy należy do najstarszych w Krośnie.

Piekarnia w Zręcinie istnieje od 1984 roku. Zakładał ją Stanisław Pelczar, nieżyjący już ojciec pani Wiesławy. Córka niedługo potem dołączyła do spółki. Obecnie prowadzi piekarnię wspólnie z mężem.
- Od początku nasz zakład był zrzeszony w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie. Cały czas współpracujemy z rzemiosłem krośnieńskim. A tato w latach poprzednich był egzaminatorem czeladników i mistrzów piekarnictwa - przypomina pani Wiesława.

Inne wyroby

Piekarnia Sajdaków wypieka jeszcze szereg innych gatunków i rodzajów chlebów. Bardzo często na różne uroczystości klienci zamawiają dwukilogramowe chleby okolicznościowe. Ponadto, piekarnia wypieka chleby orkiszowe, grahamy, żytnie i pszenne, tostowe i bułeczki. A także pieczywo słodkie, w tym rogaliki, drożdżówki oraz ciasteczka bez konserwantów i polepszaczy, które są bardzo cenione przez klientów.

- Odbiorcy z reguły czytają etykiety, na których podajemy skład poszczególnych wyrobów. Zwracają uwagę, czy produkt nie zawiera konserwantów. Nasz chleb bez polepszaczy jest może troszeczkę droższy, ale za to bardzo zdrowy - zaznacza właścicielka piekarni.

Chleb ze Zręcina można kupić w Krośnie w sklepach sieci "Centrum" oraz "Frac". A także w Dulki i okolicy, na terenie gminy Chorkówka, no i w Zręcinie.

Kontakt
PIEKARNIA S.C. Sajdak Wiesława, Sajdak Jerzy
Zręcin, ul. Karpacka 80; tel. 013 431-80-54.
Si

Założył firmę w czasie pandemii. Pomogła mikropożyczka

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
wnuk rzeznika
W dniu 21.08.2015 o 20:34, handlowiec napisał:

BADZIEWNA REKLAMA ! Ktokolwiek w życiu jadł chleb domowy to wie że takiego w piekarni nie upiecze ! Tylko nazwa zachęcająca ,tak jak ,,szynka drobiowa ''? Handel schodzi na przysłowiowe ,,psy'' !

Tak to jest gdy do produkcji dopuszcza sie byle kogo.

Jeszcze przed IIWS w Polsce byly CECHY RZEMIESLNICZE ktore wlasnie pilnowaly aby niepowolane osoby nie psuly renomy i jakosci towarow. Byle kto nie mogl produkowac i oficjalnie sprzedawac towarow ktore mialy wyrobiona renome i jakosc.

Partacze zawsze cos tam kombinowali po cichu ale byli scigani na mocy PRAWA. Wiem cos na ten temat bo moj dziadek byl czlonkiem cechu Rzeznikow w Rzeszowie.

Dzisiaj to byle bubek ktory mysli tylko jak by najmniejszym kosztem kiwajac wszystkich dookola zrobic jak najwiecej kasy w najkrotszym czasie zanim sie inni spotrzega ze to wszystko gowno warta co on produkuje i sprzedaje. Jak sie skapuja to juz koniec interesu bo nikt nie bedzie kupowal i trzeba zmienic branze aby znowu krasc i oszukiwac innych klientow.

Dodaj ogłoszenie