Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb żytni pieczony na watrze. W  każdym domu wypiekano chleb. Zazwyczaj podawany był ze smalcem ze skwarkami i  cebulą

Ula Sobol
Chleb żytni
Chleb żytni Archiwum Nowin
Przepis na chleb żytni pieczony na watrze podaje KGW we Wzdowie (gm. Haczów, powiat brzozowski). W  każdym domu wypiekano chleb na watrze i  podpłomyki, które zjadano niemal natychmiast po wyjęciu z pieca. Bułki z  masłem można było skosztować od święta. Chleb zazwyczaj podawany był ze smalcem ze skwarkami i  cebulą.

Składniki rozczynu:

  • 5 l mąki żytniej,
  • 5 l letniej wody, zakwas (ciasto pozostawione z poprzedniego pieczenia).

Wykonanie:

Rozczyn dokładnie wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godz. wsypać 3 garstki soli, dodać trochę serwatki lub kwaśnego mleka, mąki, ile zabierze (może być też pszenna). Ciasto dobrze zamiesić, pozostawić do wyrośnięcia, napalić w piecu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do przygotowanych koszyków i pozostawić do wyrośnięcia. Po napaleniu w piecu wyrośnięte ciasto z koszyków wykładać na drewnianą łopatę i wkładać do pieca. Piec 1 godz. i 50 min. Po 1 godz. pieczenia wyjąć chleb z pieca, polać gorącą wodą i włożyć do pieca na 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24