Składniki rozczynu:
- 5 l mąki żytniej,
- 5 l letniej wody, zakwas (ciasto pozostawione z poprzedniego pieczenia).
Wykonanie:
Rozczyn dokładnie wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godz. wsypać 3 garstki soli, dodać trochę serwatki lub kwaśnego mleka, mąki, ile zabierze (może być też pszenna). Ciasto dobrze zamiesić, pozostawić do wyrośnięcia, napalić w piecu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do przygotowanych koszyków i pozostawić do wyrośnięcia. Po napaleniu w piecu wyrośnięte ciasto z koszyków wykładać na drewnianą łopatę i wkładać do pieca. Piec 1 godz. i 50 min. Po 1 godz. pieczenia wyjąć chleb z pieca, polać gorącą wodą i włożyć do pieca na 50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę