Składniki:
- 25 dag mąki,
- 4 żółtka,
- szczypta
- proszku do pieczenia,
- 1 jajo,
- 1 dag masła,
- 2 dag cukru pudru,
- łyżka spirytusu lub octu,
- olej.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i żółtka, wyrobić ciasto jak na pierogi. Jeśli jest zbyt twarde, dodać troszkę kwaśnej śmietany. Wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki. Można włożyć na godzinę do lodówki. Wałkować jak na pierogi. Chrust wyciąć nożem lub radełkiem.
Róże:
Wyciąć krążki trzech wielkości. Każdy krążek naciąć w 4-5 miejscach. Na nawilżony białkiem duży krążek na środku położyć średni i środek posmarować białkiem, a następnie docisnąć środek; na średni położyć mały krążek i docisnąć na środku. Piec w dobrze rozgrzanym oleju. Róże wkładać do oleju małym płatkiem w dó
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]