Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta, że palce lizać

Grzegorz Michalski
Gospodynie z Sieklówki dla Czytelników polecają sprawdzone przepisy na domowe ciasta, których w święta braknąć nie może.

PIERNIK Z WKŁADKĄ
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 30 dag mąki
- 0,75 szklanki miodu
- 0,5 szklanki cukru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- jedna łyżeczka sody
- jedna łyżeczka przyprawy do piernika

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wlać powoli miód płynny i mąkę z pozostałymi składnikami i upiec.

WKŁADKA:
4 jabłka pokroić w kostkę i zasypać 0,75 szklanki cukru, zostawić na 30 min, potem dodać do jabłek garść siekanych orzechów, garść rodzynek, jeden słoik wiśni w syropie i 25 dkg mąki oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i jedną łyżeczkę sody. Wszystko dobrze wymieszać. 3 białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę dodać żółtka i wymieszać wszystko z jabłkami. Wyłożyć na blachę i upiec.

MASA:
2 szklanki mleka, 20 dag cukru, 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy-z tego ugotować krem.
Masło utrzeć i połączyć z ostudzonym kremem, dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką i trzy łyżki spirytusu.
Piernik przekroić na połowę wyłożyć połowę masy i wkładkę drugą część masy i przykryć drugą częścią piernika. Wierzch dowolnie udekorować.

KEKS

SKŁADNIKI:
- 40 dag mąki
- 30 dag cukru
- 8 jaj
- pół proszku do pieczenia
- 30 dag bakalii
- 20 dag margaryny

PRZYGOTOWANIE:
Utrzeć margarynę dodając po 1 żółtku, cukier. Ubić pianę z białek, do utartych żółtek dodać bakalie i cukier waniliowy następnie mąkę a na koniec pianę z białek, lekko wymieszać, wylać do formy, piec 45 minut w 180° C.

MAKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru
- 4 żółtka
- 125 mln mleka
- 10 dag masła
- 1,5 dag drożdży
- jedna czwarta laski wanilii

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 50 dag maku
- Białko z 10 jaj
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczy
- Garść rodzynek, migdałów, orzechów włoskich
- Kropla olejku makowego
- Kieliszek amaretto

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozcieramy z letnim mlekiem, żółtka ucieramy z cukrem i posiekaną drobno laską wanilii. Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, roztopione masło i utarte żółtka. Wyrabiamy elastyczne, dość luźne ciasto. Jeśli zacznie odchodzić od dłoni, możemy zakończyć wyrabianie. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia. Mielimy dwukrotnie mak. Dodajemy miękkie masło, skórkę pomarańczową, bakalie, olejek makowy, amaretto i mieszamy. Na koniec układamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy je na prostokąt, pokrywamy masą makową i zawijamy w rulon. Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, pieczemy w 180° C.

SERNIK Z KOKOSEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 1 całe jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka smalcu

MASA SEROWA:
- 1 kg sera
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka słodkiego
- 2 całe jaja
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- olejek rumowy

WKŁADKA KOKOSOWA:
- 5 białek
- trzy czwarte szklanki cukru
- 20 dag kokosu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych składników zarobić ciasto, wyłożyć na blachę łącznie z brzegami. Ser zmiksować z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem, żółtkami, olejkiem rumowy. Z 2 białek ubić pianę i dodać do masy serowej tak przygotowany ser wylać na ciasto i piec w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Na 5 minut przed wyciągnięciem sernika ubić z 5 białek piane dodać cukier i kokos wylać na sernik i piec jeszcze 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24