Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto jaglano-śliwkowe, tzw. kukiełka. Dziś to ciasto pieczemy na niedzielę

Ula Sobol
Ciasto jaglano-śliwkowe, tzw. kukiełka
Ciasto jaglano-śliwkowe, tzw. kukiełka Krystyna Baranowska
W Sędziszowie Małopolskim częstują różnymi rarytasami. Na stołach są proziaki, ciasto jaglano-śliwkowe, zwane kukiełką. Przepis na ciasto jaglano-śliwkowe, tzw. kukiełkę podaje Związek Emerytów i Rencistów w Sędziszowie Małopolskim (gm. Sędziszó Małopolski, powiat ropczycko - sędziszowski). - Dziś kukiełkę pieczemy na niedzielę. Tradycyjnie piekło się ją w okresie robót w polu, gdyż była bardzo sycąca. Przygotowywano ją też na święta i dodawano wtedy do niej suszone śliwki. Podaje się ją na zimno lub podgrzaną na patelni. Można polać ją miodem – mówią członkinie Związku Emerytów i Rencistów w Sędziszowie Małopolskim.

Składniki:

  • 1 kg kaszy jaglanej,
  • 2 l mleka,
  • sól,
  • 2 kostki masła,
  • 1 kg cukru,
  • 40 dag suszonych śliwek,
  • 3 kg mąki,
  • 20 dag drożdży.

Wykonanie:

Ugotować kaszę na mleku z odrobiną soli i masła (włożyć pod koc). Przygotować rozczyn drożdżowy i po jego podrośnięciu dodać mąkę pszenną, cukier, tłuszcz; wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić w cieple, aby podrosło. Wyłożyć na blaszkę, tak aby brzegi wystawały poza nią, i do środka wkładać wystygłą masę z kaszy jaglanej oraz suszone śliwki. Zawijać, ściskając ciasto na środku. Przed włożeniem do pieca postawić w ciepłym miejscu, po czym piec około 1 godziny. Tak przygotowaną kukiełkę można spożywać na zimno bądź odgrzaną na patelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24