W skrócie
Zwycięzca „MasterChefa” Kuba Tomaszczyk w rozdziale „Kuchnia rodzinna” przybliżył najważniejsze dania, które gotuje się u niego w domu. Przepisy nawiązują do kuchni śląskiej i są interpretowane przez młodego kucharza w ciekawy sposób. Na deser Kuba Tomaszczyk zaproponował czytelnikom przepis na ciasto malinowe z bezą. Jego książka „Po prostu gotuj” jest dostępna w księgarniach od 7 grudnia 2022 roku.
Ciasto malinowe z bezą – przepis Kuby Tomaszczyka
Czas przygotowania: 30 min. na ciasto kruche, 1 i 1/2 godziny na suszenie bezy, kilka godzin na chłodzenie,
liczba porcji: 24 sztuki.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 100 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej.
Galaretka z malinami:
- 500 g malin,
- 3 galaretki malinowe,
- 3 i 1/2 szklanki wody.
Masa śmietanowo-serowa:
- 650 ml śmietanki 30 lub 36% tł.,
- 250 g serka kremowego lub mascarpone,
- 1 i 1/ 2 łyżki żelatyny,
- 125 ml wody,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Beza:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- płatki migdałowe.
Jak zrobić ciasto malinowe z bezą?
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto tak, aby było gładkie.
- Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
- Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Wyjmujemy delikatnie z blaszki.
Beza:
- Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Ponownie wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Suszymy przez około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 140°C.
- Beza ma być twarda i sucha. Ja moją zostawiam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
- Bezę wyjmujemy z blaszki i studzimy. Na dno blaszki dajemy upieczony kruchy spód.
Galaretka malinowa:
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia.
- Do zimnych galaretek dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, musimy je wcześniej rozmrozić) i wszystko mieszamy.
- Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masa śmietanowo-serowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie, by się dobrze rozpuściła, i studzimy. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek.
- Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.
- Miksujemy przez kilka sekund na najwyższych obrotach i wykładamy masę na galaretkę.
- Wyrównujemy i na wierzch kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Książka „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka
W publikacji zwycięzca 11. edycji „MasterChefa” zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z ryb. Szczególnie polecamy rybę pieczoną w soli, a także świąteczną zupę rybną moczkę. Ponadto w książce znajduje się rozdział inspirowany kuchnią włoskiej Toskanii. Kuba Tomaszczyk zachęcił też swoje koleżanki i swoich kolegów z programu do zamieszczenia swoich ulubionych przepisów.
Przepis na ciasto malinowe z bezą udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem
- Ciasto z malinami na deser. Łatwy przepis na domowy wypiek. Prawdziwy rarytas
- Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory
- Tradycyjny sok z malin. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej zachowa smak lata w słoiku
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6030 niebieski
Robot planetarny BOMANN KM 6030 niebieski
kup teraz

Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER czerwony
Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER cze…
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD MultiOne KHH300WH
Robot planetarny KENWOOD MultiOne KHH300WH
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD Chef XL KVL4110S
Robot planetarny KENWOOD Chef XL KVL4110S
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?