MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Składy komisji Rady Miejskiej w Dębicy wybrane

NOWE
Składy komisji Rady Miejskiej w Dębicy wybrane

Staszowska Przedszkoliada za nami. Wystąpiło ponad 450 dzieciaków (ZDJĘCIA)

NOWE
Staszowska Przedszkoliada za nami. Wystąpiło ponad 450 dzieciaków (ZDJĘCIA)

Polecamy

18 i 19 maja utrudnienia w ruchu drogowym. Jadą kolarze!

18 i 19 maja utrudnienia w ruchu drogowym. Jadą kolarze!

Klienci polskiego banku na celowniku przestępców – w tle aplikacja Peakao i nie tylko

PILNE
Klienci polskiego banku na celowniku przestępców – w tle aplikacja Peakao i nie tylko

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki