Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coraz bliżej Festiwal Restaurant Week 2022 w Rzeszowie. Unikatowe i smaczne dania

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Rozmowa z Magdaleną Rudnicką, współorganizatorką festiwalu Restaurant Week w Rzeszowie.

Zbliża się kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Jakie dania rzeszowskie restauracje przygotują w tym roku dla swoich gości festiwalowych?

Jak co sezon spotkamy się z gośćmi festiwalowymi przy wspólnym stole w najlepszych rzeszowskich restauracjach. Zbliżająca się edycja festiwalu Restaurant Week odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie. Na festiwalowych gości będzie czekało popisowe trzydaniowe menu oraz prezenty od partnerów festiwalu. Ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood będzie nie tylko inspiracją dla szefów, ale również będzie edukować o relacjach między tym, co jemy, a jak się czujemy i zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych dla lepszego samopoczucia.

Które rzeszowskie restauracje biorą udział w festiwalu?

Podczas festiwalu w Rzeszowie odwiedzimy takie restauracje jak: Oranżeria, Smacznego, Kulisy - Hotel Falcon, ZEST, Włoska 16, Hindi, Folwark, The Garden Grille & Bar, Esencja, Kucharze, Capella Restaurant & Lobby Lounge, Bollywood Masala. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowym menu.

Magdalena Rudnicka, współorganizatorka Rzeszów Restaurant Week.Archiwum M. Rudnickiej

Rzeszowskie lokale zaserwują tradycyjne potrawy ze swojego menu? A może będą to unikatowe dania spoza karty?

Restaurant Week to festiwal unikatowych dań #SpozaKarty. Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl. Szefowie kuchni stają do pozytywnej rywalizacji i co edycję opracowują specjalne menu dostępne tylko podczas tego festiwalu.

Czyli goście festiwalowi mogą być bardzo miło zaskoczeni propozycjami rzeszowskich restauracji?

Menu wiosennej edycji rzeczywiście zaskakuje. Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań spoza karty bogatych w superskładniki takie jak błonnik, antyoksydanty, foliany, witamina D, magnez czy produkty fermentowane. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu gości oraz ich dobre samopoczucie.

Czy wegetarianie i weganie znajdą też w menu coś dla siebie?

Oczywiście, w ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Stawiamy na różnorodność i uwzględniamy potrzeby gości, więc zawsze jest z czego wybierać. Menu festiwalowe przygotowywane jest w wersji mięsnej i bezmięsnej.

Festiwal potrwa blisko trzy tygodnie, od 23 marca do 10 kwietnia. Co trzeba zrobić, aby wziąć w nim udział?

Aby wziąć udział w festiwalu, trzeba dokonać rezerwacji. Miejsca w wybranej restauracji rezerwujemy na stronie festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Festiwal pozostaje również wierny filozofii #SzanujJedzenie

Tak, oczywiście. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. Serdecznie zapraszamy - do zobaczenia przy stole już niedługo.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto