Kiszone buraki na barszczyk
Kiszone buraki na barszczyk
Składniki:
1 kg buraków, 5 ząbków czosnku, 6-centymetrowy kawałek chrzanu, koper lub nasiona kopru, skórka razowego chleba na zakwasie, sól kamienna lub morska, słój o pojemności 2 litrów, kawałek gazy.
Wykonanie:
Buraki dobrze oczyszczamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do wyparzonego wcześniej słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku i obrany chrzan oraz koper (opcjonalnie). Solimy, uzupełniamy wrzątkiem. Dodajemy skórkę (przyspieszy proces kiszenia) i nakrywamy gazą. Słój stawiamy w temperaturze pokojowej. Po 3-4 dniach gotowe!
- Warzywa korzeniowe są bezcenne pod względem wartości odżywczych, gdyż właśnie w korzeniu magazynowane są wszystkie najważniejsze składniki - wyjaśnia dr Danuta Myłek, alergolog i dermatolog ze Stalowej Woli, która od lat propaguje zasady zdrowego odżywiania.
Czerwony barwnik, który decyduje o intensywnym kolorze warzywa to silny przeciwutleniacz, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym.
- Burak jest też warzywem o najsilniejszym działaniu zasadotwórczym. To znaczy, że ma bardzo korzystne działania odkwaszające organizm - dodaje lekarka.
Z tego względu, gdy serwujemy na obiad mięso, to podajmy je w towarzystwie surówki z buraka czy barszczyku, które zneutralizują kwasogenne działanie kotleta czy pieczeni.
Dla anemików i przyszłych mam
Sok z buraka czy barszczyk doskonale złagodzi także objawy zgagi czy nadkwasoty. Jest bogaty m.in. w żelazo. Dlatego jedzenie buraków zaleca się osobom z anemią.
Z kolei duża zawartość kwasu foliowego to argument, by to czerwone warzywo polubiły kobiety oczekujące dziecka i te, które planują zajście w ciążę. Na tym nie koniec dobroczynnych właściwości buraka. Zawarty w nich błonnik doskonale wpływa na procesy przemiany materii i oczyszcza jelita.
Jakie wybierać?
Zbyt długie przechowywanie i gotowanie buraków obniża zawartość witamin. Z kolei walory zdrowotne buraka podnosi jego kiszenie. W sklepie warto wybierać warzywa średniej wielkości. Co ważne, bez śladów pleśni. W domu buraki przechowujemy w suchym, ale chłodnym miejscu. Warto je mieć pod ręką i na stałe włączyć do codziennego menu.
- Burak jest warzywem, które nie uczula. Dlatego można go bez obaw podawać jako składnik zupki jarzynowej dla niemowląt - zapewnia dr Danuta Myłek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?