MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Często używasz majonezu? Zobacz, jak wybrać ten najlepszy oraz ile może stać otwarty. Sprawdź przepis na domowy majonez bez konserwantów

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Głównymi składnikami majonezu są żółtka jaj, olej roślinny, musztarda oraz ocet.
Głównymi składnikami majonezu są żółtka jaj, olej roślinny, musztarda oraz ocet. WalentynWołkow/gettyimages
Majonez to gęsty i kaloryczny sos. Większość z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej albo jajek bez dodatku tego aksamitnego sosu. Niepokój może jednak wzbudzać zawarty w majonezie cholesterol. Jak zatem wybrać najzdrowszy produkt? Ile w lodówce można trzymać majonez po otwarciu? Sprawdź odpowiedzi na te pytania oraz poznaj prosty przepis na domowy majonez bez dodatków chemicznych.

Spis treści

Majonez – kaloryczność i właściwości odżywcze

Majonez jest nieodłącznym elementem wielu dań, a w szczególności sałatki jarzynowej. Stanowi również bazę wielu sosów. Jego smak będzie zależał przede wszystkim od ilości dodanego octu. Sosy dekoracyjne zawierają znacznie mniejszą ilość tego składnika, dlatego są łagodniejsze w smaku.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Podstawowy skład majonezu to:

  • żółtka jaj,
  • olej,
  • musztarda,
  • cukier,
  • odrobina octu lub soku z cytryny.

Mimo że jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, większość osób sięga po gotowy produkt ze sklepu. Majonez produkowany na skalę przemysłową różni się od tego domowego przede wszystkim składem i dodatkiem środków konserwujących.

Rodzaj majonezu zależy od zawartości tłuszczu:

  • majonez niskotłuszczowy – mniej niż 50,5 proc. zaw. tłuszczu,
  • majonez stołowy – 50,5-78,5 proc. zaw. tłuszczu,
  • majonez wysokotłuszczowy – więcej niż 78,5 proc. zaw. tłuszczu.

Majonezy można podzielić także pod względem konsystencji. Majonez sałatkowy jest rzadki i niskotłuszczowy, natomiast dekoracyjny – ma aksamitną i zbitą konsystencję oraz znacznie większy dodatek tłuszczu.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść majonezu? Tym osobom może zaszkodzić

Produkt ten jest bardzo kaloryczny, ponieważ w 100 g zawartych jest aż 700 kcal. Dodatkowo jest źródłem 2 g białka, 2 g węglowodanów, 70 g tłuszczu oraz niewielkich ilości witamin oraz składników mineralnych.

Zawarte w majonezie żółtka są źródłem cholesterolu, którego nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju hipercholesterolemii, miażdżycy oraz zawału serca. Jedna łyżka majonezu (25 g) jest źródłem:

  • 166 kcal,
  • 0,3 g białka,
  • 18 g tłuszczu,
  • 0,8 g węglowodanów,
  • 4,2 g cholesterolu.

Nie ma aktualnych badań potwierdzających negatywny wpływ spożycia majonezu na rozwój miażdżycy, jednak sięgając po ten kaloryczny sos, warto zachować umiar.

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez należy do bardzo kalorycznych i ciężkostrawnych produktów, dlatego powinien być spożywany sporadycznie, a umiarkowane ilości nie powinny negatywnie wpłynąć na zdrowie. Przy wyborze warto zwracać uwagę na skład etykiety i wybrać majonez o najmniejszej ilości dodatków chemicznych.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

W przemysłowej produkcji majonezu stosuje się wiele substancji, które mają na celu poprawę jego trwałości oraz smaku. Najpopularniejsze dodatki to:

  • sól wapaniowo-disodowa (E385) – wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wydłuża trwałość. Często stosowana jest jako środek odtruwający przy zatruciach metalami ciężkimi (rtęcią i ołowiem). Należy zwrócić uwagę, że dzieci do 3 roku życia nie powinny spożywać produktów z dodatkiem E385,
  • skrobia modyfikowana – wykazuje właściwości emulgujące i zagęszczające, dlatego często jest składnikiem majonezów dekoracyjnych. W przemyśle część żółtek zastępuje się skrobią modyfikowaną, co znacznie obniża jakość produktu,
  • guma ksantanowa (E415) oraz guma guar (E412) – są to środki zagęszczające. Spożyte w nadmiarze mogą powodować nudności, biegunkę oraz wzdęcia,
  • benzoesan sodu (E211) – jest to konserwant hamujący rozwój bakterii, pleśni oraz drożdży. Mimo że łatwo wchłania się w przewodzie pokarmowym, to nie kumuluje się w organizmie i jest szybko metabolizowany przez wątrobę. Na produkty z dodatkiem E211 powinny uważać chorzy na wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego oraz astmatycy, ponieważ może nasilać dolegliwości.

Ile czasu może stać w lodówce majonez?

Majonez jest produktem o stosunkowo długim terminie ważności do spożycia. Zamknięty słoik może stać w ciemnym pomieszczeniu nawet kilka lat. Najważniejsze, aby sprawdzać datę produkcji oraz termin ważności i nie jeść go, gdy jest już przeterminowany.

Ile może stać majonez po otwarciu? Tutaj niestety ciężko jest określić dokładny czas, po jakim jakim produkt nadal nadawałby się do spożycia. Większość producentów zamieszcza na etykiecie opakowania informację, że po otwarciu majonez powinien być przechowywany w lodówce, a jego wartość zostanie zachowana przynajmniej przez 3 miesiące po otwarciu.

Co zrobić, gdy słoik jest otwarty znacznie dłużej? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygląd majonezu. Jeśli widoczne są zmiany w kolorze, konsystencji oraz zapachu, to nie powinniśmy go spożywać. Dlaczego? Ponieważ majonez produkowany jest z surowych żółtek i mimo pasteryzacji istnieje ryzyko, że zbyt długo przechowywany stanie się potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia.

Jak zrobić domowy majonez?

Domowy majonez jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętu.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki octu,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka należy sparzyć a następnie oddzielić żółtko od białka.
  2. Do żółtek dodać sól, ocet, musztardę, cukier, pieprz i powoli mieszać ręczną trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach.
  3. Powoli należy wlewać olej i dokładnie mieszać do momentu powstania jednolitej oraz gładkiej konsystencji.
  4. Gotowy majonez trzeba trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni.

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Często używasz majonezu? Zobacz, jak wybrać ten najlepszy oraz ile może stać otwarty. Sprawdź przepis na domowy majonez bez konserwantów - Strona Zdrowia

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24