Czosnek obniży zły cholesterol

Ewa Kurzyńska
Czosnek warto mieć w kuchni na stałe.
Czosnek warto mieć w kuchni na stałe. Krystyna Barnowska
Ząbki czosnku pomagają nie tylko w walce z przeziębieniem. Jedzone regularnie zmniejszają także ryzyko rozwoju miażdżycy.

- O tym, że czosnek ma wiele cennych właściwości leczniczych wiedzieli już nasi przodkowie. Współcześnie potwierdziły to badania naukowe. Gdy pacjenci pytają mnie, co mogą zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi radzę im m.in. by regularnie jedli czosnek - przyznaje Stanisław Mazur, kardiolog i internista z Rzeszowa.

Czosnek to także cenna broń przeciwko wirusom i bakteriom. Allicyna, która wyzwala się z rośliny w naszym organizmie, to naturalny środek bakteriobójczy. Mówi się nawet, że czosnek to naturalny, łagodny antybiotyk. Działa także przeciwzakrzepowo, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i chroni przed zgagą.

Jednak żeby odnieść dobroczynne korzyści z działania czosnku należy jeść go regularnie. Ząbek dziennie, dodany do zup, sosów czy kanapek bez wątpienia korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie