Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Mięso to produkt, który ma najwięcej roślinnych zamienników. Są ogólnie dostępne, smaczne i w większości zdrowe. Zobacz, czym zastąpić mięso – oraz ile kalorii i składników odżywczych zawierają wegańskie alternatywy (w porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków). Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Mięso to produkt, który ma najwięcej roślinnych zamienników. Są ogólnie dostępne, smaczne i w większości zdrowe. Zobacz, czym zastąpić mięso – oraz ile kalorii i składników odżywczych zawierają wegańskie alternatywy (w porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków). Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. tbralnina/123RF
Mięso to produkt coraz częściej zastępowany w diecie na rzecz roślinnych zamienników. Jakich produktów można użyć zamiast mięsa, by zadbać o zdrowszą dietę? Jest ich całkiem sporo, a nowych wciąż przybywa. Polecamy te najbardziej tradycyjne i naturalne, a także podajemy, ile zawierają białka i żelaza. Warto ich spróbować zwłaszcza z okazji Międzynarodowego Dzień Bez Mięsa, który wypada 20 marca. A także bez powodu, bo są smaczne, wygodne i w większości bardzo zdrowe.

Spis treści

Co zamiast mięsa? Roślinne zamienniki biją rekordy popularności

Ograniczanie spożycia mięsa to kwestia zdrowia. Coraz więcej mówi się o jego szkodliwości, a dietetycy od lat zalecają, by zmniejszyć spożycie do 0,5 kg tygodniowo (a maksymalnie 80 g dziennie), przy czym ilość ta dotyczy porcji przed obróbką termiczną. Teraz to także konieczność związana ze zmianami klimatu i zanieczyszczeniem środowiska. Stąd promocja roślinnych zamienników produktów mięsnych (i innych odzwierzęcych), dzięki której produktów takich przebywa dosłownie z tygodnia na tydzień.

Polecamy ponadto:

W porównaniu z tradycyjnym jadłospisem zbilansowana dieta roślinna obniżać zagrożenie rozwojem chorób serca, cukrzycy i wszystkich rodzajów nowotworów. Pomaga pozbyć się nadwagi i utrzymać szczupłą sylwetkę, a także poprawia komfort pacjentów z chorobami zapalnymi jelit. Do najzdrowszych należą przy tym tradycyjne alternatywy dla mięsa, które są wytwarzane w prosty sposób i bez zbędnych dodatków.

Dzień Bez Mięsa to okazja, by przekonać się do roślinnych produktów

By zachęcać ludzi do wypróbowania diety bezmięsnej, ustanowiony został Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa (ang. Meatout Day), który obchodzony jest 20 marca. To okazja, by spróbować nowych smaków i się do nich przekonać, a dzięki temu chociaż czasem sięgać po roślinne produkty.

Osoby, które nie chcą lub nie mogą całkiem rezygnować z mięsa, mogą zrobić to częściowo, stosując dietę fleksitariańską, która nosi też nazwę semiwegetariańskiej – ona także przynosi korzyści dla zdrowia. Ważne jednak, by wykluczone produkty zwierzęce zastępować mądrze roślinnymi, co pozwoli zapewnić sobie odpowiednie dawki niezbędnych składników.

Co wybierać zamiast mięsa? Kliknij w zdjęcie i zobacz.

Mięso to produkt, który ma najwięcej roślinnych zamienników. Są ogólnie dostępne, smaczne i w większości zdrowe. Zobacz, czym zastąpić mięso – oraz ile kalorii i składników odżywczych zawierają wegańskie alternatywy (w porcji 100 g produktu surowego lub bez dodatków). Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki ...

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie