Danie na grilla: Sałatka ryżowa

al/Ula Sobol
Sałatki dodają smaku grillowym daniom.
Sałatki dodają smaku grillowym daniom. Archiwum
Dziś nasza Czytelniczka poleca sałatkę ryżową, która znakomicie pasuje do dań z grilla.

Składniki na sałatkę ryżową:

- 200 g ugotowanego ryżu na sypko
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 soczyste jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej zieleniny

Sos:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, musztarda

Wykonanie:

Ryż łączymy z utartymi na jarzynowej tarce i skropionymi obficie sokiem z cytryny jabłkami, ogórkiem oraz zieleniną.

Sałatkę zalewamy sosem przygotowanego z jogurtu, śmietany, soli, pieprzu i musztardy.

Podajemy przybraną cząstkami pomidora lub plasterkami rzodkiewek, nie później niż 10 min. przed podaniem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie