Danie z grilla: Kaszanki z grilla z boczkiem i jabłkami

al/Ula Sobol
Na zdjęciu grillowana kiszka ziemniaczana Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Na zdjęciu grillowana kiszka ziemniaczana Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
- Kaszanki podajemy z zarumienionym jabłkiem i bagietką lub chlebem tostowym zapieczonym na grillu z kuflem lekkiego, jasnego piwa - zaleca Agata Gierula.

Składniki na kaszankę:

- 5 kaszanek w cienkiej powłoczce
- 5 cienkich i w miarę długich plasterków boczku
- 1 winne jabłko
- majeranek
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki oleju

Wykonanie kaszanki z grilla:

Kaszanki ze wszystkich stron smarujemy cienką warstwą pasty pomidorowej.

Owijamy plasterkami boczku, spinamy wykałaczką i kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia na grillu.

Wymyte jabłko kroimy na grube plastry i usuwamy gniazda z nasionami. Kładziemy obok kaszanki i obficie posypujemy majerankiem.

Tackę ustawiamy na grillowym ruszcie. Pieczemy około 20-25 minut, obracając kaszanki na wszystkie strony, aż boczek się zarumieni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie