Danie z grilla: Kurczak na ostro

Ula Sobol
- Filety z kurczaka połóż na grillu i piecz z każdej strony przez 6-8 minut - radzi nasz Czytelnik.
- Filety z kurczaka połóż na grillu i piecz z każdej strony przez 6-8 minut - radzi nasz Czytelnik. sxc.hu
Rafał Chmiel z Woli Małej dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na grillowane piersi z kurczaka. To idealne danie dla osób, które są smakoszami dań na ostro.

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1,5 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 6 filetów z piersi kurczaka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj olej, sok z limonki, skórkę z limonki, czosnek, oregano, płatki chilli, sól oraz pieprz.

Do przygotowanej mikstury włóż filety z kurczaka i dobrze wymieszaj. Przykryj i marynuj w lodówce przynajmniej 1 godzinę (najlepiej pozostawić na całą noc), od czasu do czasu mieszając.

Rozgrzej grilla i posmaruj kratkę lekko tłuszczem.
Wyciągnij filety z kurczaka z marynaty, połóż na grillu i piecz z każdej strony przez 6-8 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie