Składniki nadziewanych ziemniaków:
- 10 ziemniaków
- 2 gałązki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
Farsz:
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól
Wykonanie grillowego dania:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z solą i ziołami. Po 8 minutach od zagotowania cedzimy, układamy na dużej desce. Kroimy wzdłuż na 2 części: większą i mniejszą.
Z większej części za pomocą ostrej łyżeczki wyjmujemy miąższ w taki sposób, aby wokół łupiny pozostawić warstwę nie grubszą niż 1 cm.
Cebulę podsmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki starte na dużych łezkach oraz rozdrobniony miąższ z ziemniaków. Farsz zasmażamy, często mieszając, oprószamy przyprawami.
Po zestawieniu z ognia i lekkim przechłodzeniu łączymy z utartym serem i zieloną pietruszką, dzielimy masę na 10 równych części.
Do ziemniaków nakładamy farsz, części ziemniaka łączymy, owijamy folią, formujemy zgrabny pakiecik, układamy na ruszcie na ok. 10-15min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?