Danie z grilla: Nadziewane ziemniaki

al/Ula Sobol
Nadziewany ziemniak prosto z kuchni pani Agaty.
Nadziewany ziemniak prosto z kuchni pani Agaty. Agata Gierula
- Nadziewane ziemniaki z grilla podajemy z dodatkiem sera białego z zielonym ogórkiem i czosnkiem - radzi Agata Gierula z Dąbrówki Starzeńskiej koło Dynowa.

Składniki nadziewanych ziemniaków:

- 10 ziemniaków
- 2 gałązki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól

Farsz:
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól

Wykonanie grillowego dania:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z solą i ziołami. Po 8 minutach od zagotowania cedzimy, układamy na dużej desce. Kroimy wzdłuż na 2 części: większą i mniejszą.

Z większej części za pomocą ostrej łyżeczki wyjmujemy miąższ w taki sposób, aby wokół łupiny pozostawić warstwę nie grubszą niż 1 cm.

Cebulę podsmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki starte na dużych łezkach oraz rozdrobniony miąższ z ziemniaków. Farsz zasmażamy, często mieszając, oprószamy przyprawami.

Po zestawieniu z ognia i lekkim przechłodzeniu łączymy z utartym serem i zieloną pietruszką, dzielimy masę na 10 równych części.

Do ziemniaków nakładamy farsz, części ziemniaka łączymy, owijamy folią, formujemy zgrabny pakiecik, układamy na ruszcie na ok. 10-15min.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Magda Gessler
No to do roboty,czytamy przepis a tam pisze :

podajemy z dodatkiem sera białego no to do sklepu kupujemy 2 kg.sera białego i czytamy dalej :

Farsz:
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego

cholera znowu do sklepu po żółty ser,ale po drodze rozterka, z jakim to serem robić ?

Jak to robić,pani Agato, jak to robić ?
Dodaj ogłoszenie