Danie z grilla: Sałatka po grecku z fetą i oliwkami

Ula Sobol
- Oliwki pokroić w plasterki - radzi autorka przepisu.
- Oliwki pokroić w plasterki - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Sałatka po grecku z fetą i oliwkami to przepis na smaczny dodatek do grillowanych mięs, również polecany przez Bożenę Rożynek: - Najlepiej smakuje z szaszłykami z baraniny - podpowiada.

Składniki:

500 dag ziemniaków
sól, pieprz
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 pęczek cebulki dymki
300 dag sera feta
200 dag czarnych oliwek bez pestek
pęczek mieszanej zieleniny: bazylii, oregano, szczypiorku, pietruszki
150 ml bulionu warzywnego
6 łyżek octu
6 łyżek oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przez około 25 minut. Odcedzić i wystudzić.

Następnie obrać i pokroić w plastry.

Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.

Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.

Fetę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.

Wszystkie składniki wymieszać.

Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Następnie wymieszać z bulionem, octem i oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Skropić sałatkę i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie