Składniki:
500 dag ziemniaków
sól, pieprz
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 pęczek cebulki dymki
300 dag sera feta
200 dag czarnych oliwek bez pestek
pęczek mieszanej zieleniny: bazylii, oregano, szczypiorku, pietruszki
150 ml bulionu warzywnego
6 łyżek octu
6 łyżek oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przez około 25 minut. Odcedzić i wystudzić.
Następnie obrać i pokroić w plastry.
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.
Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
Fetę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać.
Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Następnie wymieszać z bulionem, octem i oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Skropić sałatkę i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?