Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie z grilla: Sałatka po grecku z fetą i oliwkami

Ula Sobol
- Oliwki pokroić w plasterki - radzi autorka przepisu.
- Oliwki pokroić w plasterki - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Sałatka po grecku z fetą i oliwkami to przepis na smaczny dodatek do grillowanych mięs, również polecany przez Bożenę Rożynek: - Najlepiej smakuje z szaszłykami z baraniny - podpowiada.

Składniki:

500 dag ziemniaków
sól, pieprz
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 pęczek cebulki dymki
300 dag sera feta
200 dag czarnych oliwek bez pestek
pęczek mieszanej zieleniny: bazylii, oregano, szczypiorku, pietruszki
150 ml bulionu warzywnego
6 łyżek octu
6 łyżek oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przez około 25 minut. Odcedzić i wystudzić.

Następnie obrać i pokroić w plastry.

Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.

Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.

Fetę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.

Wszystkie składniki wymieszać.

Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Następnie wymieszać z bulionem, octem i oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Skropić sałatkę i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24