Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie z grilla: Steki z łopatki

Ula Sobol
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste  - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy sxc.hu
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy. - Serwuję je z grillowanymi warzywami oraz innymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych, grillowanych kiełbasek.

Składniki:

- 600 g łopatki cielęcej
- 4 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 100 ml oleju
- 50 ml alkoholu (najlepiej wino czerwone)
- przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie:

Łopatkę kroimy na plastry grubości około 3 cm każdy. Czosnek siekamy, a z pozostałych składników przyrządzamy sos (bejcę).

Następnie dokładnie smarujemy sosem steki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso musi przejść smakiem i aromatem przypraw. Steki grillujemy na mocno rozgrzanym węglu około 10-15 minut.
Po tym czasie łopatkę zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na brzeg grilla, by jeszcze chwilę dochodziła do idealnego smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24