Danie z grilla: Steki z łopatki

Ula Sobol
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste  - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy sxc.hu
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy. - Serwuję je z grillowanymi warzywami oraz innymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych, grillowanych kiełbasek.

Składniki:

- 600 g łopatki cielęcej
- 4 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 100 ml oleju
- 50 ml alkoholu (najlepiej wino czerwone)
- przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie:

Łopatkę kroimy na plastry grubości około 3 cm każdy. Czosnek siekamy, a z pozostałych składników przyrządzamy sos (bejcę).

Następnie dokładnie smarujemy sosem steki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso musi przejść smakiem i aromatem przypraw. Steki grillujemy na mocno rozgrzanym węglu około 10-15 minut.
Po tym czasie łopatkę zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na brzeg grilla, by jeszcze chwilę dochodziła do idealnego smaku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie