Danie z grilla: Steki z łopatki

Ula Sobol
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste  - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy sxc.hu
Udostępnij:
- Steki polecam wszystkim, bo są pyszne i soczyste - zachęca Aneta Chmiel z Rakszawy. - Serwuję je z grillowanymi warzywami oraz innymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych, grillowanych kiełbasek.

Składniki:

- 600 g łopatki cielęcej
- 4 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 100 ml oleju
- 50 ml alkoholu (najlepiej wino czerwone)
- przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie:

Łopatkę kroimy na plastry grubości około 3 cm każdy. Czosnek siekamy, a z pozostałych składników przyrządzamy sos (bejcę).

Następnie dokładnie smarujemy sosem steki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso musi przejść smakiem i aromatem przypraw. Steki grillujemy na mocno rozgrzanym węglu około 10-15 minut.
Po tym czasie łopatkę zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na brzeg grilla, by jeszcze chwilę dochodziła do idealnego smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie