Dietetyk: pieczywo jeść trzeba, możesz upiec je w domu. Trudna sytuacja izolacji może wyzwolić kreatywność i gospodarność w kuchni

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Na temat pieczywa w naszej diecie rozmawiamy z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie.

Jaką rolę odgrywa pieczywo w naszym prawidłowym żywieniu?

Jest to ważny produkt zbożowy, który stanowi dla organizmu istotne źródło energii, błonnika i witamin. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne składniki energetyczne, budulcowe i regulujące. Pieczywo dostarcza żelaza, miedzi, cynku i magnezu w ilości około 23-30 procent dziennego zapotrzebowania, a manganu - 60 procent. Produkty zbożowe są szczególnie bogatym źródłem witamin z grupy B. Ziarna zbóż zawierają dość pokaźne ilości witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), PP (niacyny) i witaminy E (tokoferolu). Wartości odżywcze chleba uzależnione są od rodzaju mąki z jakiej są wyrabiane.

Czy pieczywo można czymś zastąpić?

Tak, alternatywnymi produktami zbożowymi w postaci kasz, ryżu brązowego, płatków naturalnych. Szczególnie ulubione zimą są śniadania na ciepło np. rozgrzewające owsianki z dodatkami, racuchy ze zmielonych płatków owsianych smażonych na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Coraz popularniejsze jest także pieczywo w wersji czystoziarnistej ?

Tak, to coś dla osób nietolerujących glutenu i dla entuzjastów śniadań w wersji białkowo - tłuszczowej. Najzdrowsza zasada w żywieniu to racjonalizacja i różnorodność i tej zasady przede wszystkim powinniśmy się trzymać.

Czy sami możemy przygotować zdrowe pieczywo?

Tak, oczywiście, myślę, że ta trudna sytuacja izolacji może wyzwolić kreatywność i gospodarność w kuchni. Przygotowywanie posiłków w domu ma też tą zaletę, że zawsze możemy być pewni jakości i świeżości produktu.

Najlepszy chleb to zawsze prosty skład i dobrej jakości mąka. Im wyższy typ mąki tym lepiej. Ma to związek z ilością błonnika pokarmowego, o ile nie mamy przeciwwskazań do produktów wysokobłonnikowych. Szukajmy pieczywa z mąki graham typ 1850 lub razowej typ 2000. Typ mąki oznacza ile substancji mineralnych zawiera mąka.

Do wypieku chleba z mąki żytniej idealnie sprawdzi się zakwas – można go „wyhodować” w warunkach domowych – trwa to około tygodnia. W wyniku użycia zakwasu dochodzi do fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy wspiera rozrost naturalnej flory bakteryjnej, zwiększa przez to odporność. Kwas mlekowy chroni chleb przed pleśniami – dobry chleb na zakwasie nigdy nam nie spleśnieje tylko wyschnie. Podczas fermentacji z udziałem zakwasu zostaje rozłożony szkodliwy kwas fitynowy.

Fityniany to substancje antyodżywcze obecne w zbożach i strączkach, które bardzo ograniczają wchłanialność składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk czy magnez. Chleb na zakwasie to większa ilość beta-glukanów – polisacharydów odpowiedzialnych za obniżanie złego cholesterolu. Chleb na zakwasie z mąki z pełnego przemiału najlepiej z żyta ma również niższy indeks glikemiczny w porównaniu do popularnego chleba z pszenicy, jest więc wskazany dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.

Szybszą alternatywą jest wypiek domowego chleba przy użyciu drożdży

Tak. Możemy je dostać w postaci świeżej, suszonej lub instant (należy zwrócić uwagę na przelicznik drożdży np. w przepisie mamy 40 g świeżych,a chcemy użyć drożdży instant da nam to odpowiednik 12 g – przelicznik znajdziemy bez problemu w internecie, również na naszym facebooku – Naturhouse Rzeszów). Każda gospodyni wie, że najłatwiej wyrastają ciasta na mące pszennej, ja zachęcam do mieszania mąk, dodanie np. mąki pełnoziarnistej wzbogaci nam wypiek o cenny błonnik.

Sposób na chleb bez drożdży i zakwasu?

Osobiście ratuję się w takich sytuacjach wypiekiem proziaków. Potrzebujemy mąki, sody, kefiru, patelni teflonowej bez tłuszczu. W kilka minut jesteśmy w stanie przygotować ciepłe pieczywo prosto z patelni.


O pandemii koronawirusa w USA rozmawiamy z Aleksandrem Korabem, dziennikarzem pochodzącym z Rzeszowa

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marta Kowalewska

Ja tak jak przez 3 lata kupowałam w piekarni Rąba pieczywo, tak teraz też kupowałam normalnie, pełne bezpieczeństwo, no i ja akurat lubię świeże pieczywo więc przed zjedzeniem często wrzucam do piekarnika na chwilkę :)

a
aqq

Przecież kupione pieczywo można wrzucić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 minuty i żaden wirus tego nie przeżyje...

Dodaj ogłoszenie