Dietetyk poleca: Sałatka z łososiem i fetą

Ula Sobol
Do sałatki potrzebujemy 70g filetu z łososia bez skóry.
Do sałatki potrzebujemy 70g filetu z łososia bez skóry. sxc.hu
Sałatka z łososiem i fetą poleca Paulina Jałocha, dietetyk. To przepis z wykorzystaniem siemienia lnianego

Składniki:

70g filetu z łososia bez skóry, ½ cebuli, 8 kosteczek sera feta, 2-3 garści rukoli, ½ pomidora, 2-3 rzodkiewki, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, sok z cytryny. Sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sok z cytryny, sół i pieprz.

Wykonanie:

Łososia przyprawić odrobiną pieprzu i cytryną i wstawić do piekarnika na 180C na około 15 minut (można przygotować na parze, lub grillu, bez tłuszczu). W tym czasie pokroić cebulę w pióra, fetę i pomidora w kostkę, rzodkiewkę w ćwiartki. Gotowego łososia pokroić na kawałki i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Posypać świeżo zmielonym siemieniem lnianym. Składniki na sos wymieszać i zalać sałatkę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie