"Jabłkowe" przepisy podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse
[obrazek1] Jedz jabłka na zdrowie (fot. sxc.hu)
"Jabłkowe" przepisy podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse
Racuchy żytnie z jabłkami
Składniki: 2 średnie jabłka, 1 duże lub 2 małe jajka, 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000, niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5 proc., 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5-1 łyżeczki cynamonu, miód.
Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć racuszki. Gotowe placki polać miodem
Małgorzata Knych, dietetyk podkreśla, że o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi.
- Pektyny "wymiatają" z organizmu resztki pokarmów. Regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom - wylicza dietetyk.
Dużo witaminy C w kwaśnych jabłkach
[obrazek2] Sylwia Buczkowska i Małgorzata Knych, dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa zachęcają do jedzenia jabłek. (fot. Archiwum Centrum Dietetycznego Naturhouse )
Dietetyczne crumble z jabłkami
Składniki: 2 duże jabłka, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych, 2 łyżki pestek słonecznika, 0,25 łyżeczki cynamonu
4 łyżki syropu z agawy lub miodu.
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Płatki owsiane, migdały, słonecznik, cynamon i syrop z agawy (lub miód) wymieszać dokładnie razem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jabłka i rozłożyć na nich owsianą kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut - kruszonka musi się zrumienić.
Nasz ekspert zaznacza, że jabłka to witaminowa bomba, a najważniejsza w tym zestawie jest witamina C. Wzmacnia ona układ odpornościowy.
- Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką. Najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Zawarta w jabłkach witamina C "wymiata" z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych m.in. w biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i "pajączków"- zapewnia dietetyk.
Lepsze włosy i zęby
Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Są niezastąpione w kuracjach odchudzających. Cenią je kobiety, które dbają o linię, bo dają uczucie sytości i zarazem dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30-50 kcal w 100 g). Mimo to, jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie
- Gąsiewska wygina się w krzakach. Fani dostrzegli gigantyczną zmianę [ZDJĘCIA]
- Koroniewska po śmierci matki została zupełnie sama. Smutne, co mówi o relacji z ojcem
- Paulla prała brudy z ojcem swojego dziecka. Teraz on ma raka. Padły słowa o żerowaniu