Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dietetyk radzi: Jedz jabłka

Ula Sobol
Małgorzata Knych, dietetyk podkreśla, że o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi.
Małgorzata Knych, dietetyk podkreśla, że o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi. Bartosz Frydrych
- Jedz jabłka. Ta witaminowa bomba wspiera cały organizm - radzi Małgorzata Knych, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.

"Jabłkowe" przepisy podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse

[obrazek1] Jedz jabłka na zdrowie (fot. sxc.hu)

"Jabłkowe" przepisy podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse

Racuchy żytnie z jabłkami
Składniki: 2 średnie jabłka, 1 duże lub 2 małe jajka, 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000, niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5 proc., 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5-1 łyżeczki cynamonu, miód.
Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć racuszki. Gotowe placki polać miodem

Małgorzata Knych, dietetyk podkreśla, że o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi.
- Pektyny "wymiatają" z organizmu resztki pokarmów. Regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom - wylicza dietetyk.

Dużo witaminy C w kwaśnych jabłkach

[obrazek2] Sylwia Buczkowska i Małgorzata Knych, dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa zachęcają do jedzenia jabłek. (fot. Archiwum Centrum Dietetycznego Naturhouse )

Dietetyczne crumble z jabłkami

Składniki: 2 duże jabłka, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych, 2 łyżki pestek słonecznika, 0,25 łyżeczki cynamonu
4 łyżki syropu z agawy lub miodu.
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Płatki owsiane, migdały, słonecznik, cynamon i syrop z agawy (lub miód) wymieszać dokładnie razem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jabłka i rozłożyć na nich owsianą kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut - kruszonka musi się zrumienić.

Nasz ekspert zaznacza, że jabłka to witaminowa bomba, a najważniejsza w tym zestawie jest witamina C. Wzmacnia ona układ odpornościowy.
- Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką. Najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Zawarta w jabłkach witamina C "wymiata" z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych m.in. w biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i "pajączków"- zapewnia dietetyk.

Lepsze włosy i zęby

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Są niezastąpione w kuracjach odchudzających. Cenią je kobiety, które dbają o linię, bo dają uczucie sytości i zarazem dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30-50 kcal w 100 g). Mimo to, jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24