Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory: Diabelskie ogórki

Ula Sobol
- Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części - radzi autorka przepisu.
- Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Diabeskie ogórki zamknięte w słoikach poleca Anna Majewska z Rzeszowa. - Po 3 dniach od zrobienia, są gotowe do spożycia - podkreśla autorka przepisu.

Składniki:

5 kg ogórków, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 główki czosnku, 15 łyżek oleju lub oliwy, 3 do 5 łyżeczek chilli w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać ostrość, 5 łyżek soli.

Wykonanie:

Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części. Zasypać solą na ok. 2-3 godziny. Wodę z ogórków zlać do garnka, dodać ocet, cukier zagotować. Przestudzić dodać pokrojony w kosteczkę czosnek, chilli oraz olej. Zimną marynatą zalać ogórki i pozostawić na ok. 2 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 10 minut. Po 3 dniach są gotowe do spożycia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24