Składniki:
5 kg ogórków, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 główki czosnku, 15 łyżek oleju lub oliwy, 3 do 5 łyżeczek chilli w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać ostrość, 5 łyżek soli.
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części. Zasypać solą na ok. 2-3 godziny. Wodę z ogórków zlać do garnka, dodać ocet, cukier zagotować. Przestudzić dodać pokrojony w kosteczkę czosnek, chilli oraz olej. Zimną marynatą zalać ogórki i pozostawić na ok. 2 godziny. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 10 minut. Po 3 dniach są gotowe do spożycia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?