Domowe przetwory wracają do łask. Warto zapełnić spiżarkę pysznymi sałatkami. Przepisem podzielił się nasz Czytelnik Andrzej Łukańko.
Przed planowanym wykonaniem sałatki kiszę ogórki w sposób następujący:
Na dno słoja (3 litry) wsypuję 3 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków, a następnie wkładam po 1-3 liście (ilość w zależności od wielkości): czarnej porzeczki, aronii, wiśni, winogrona, chrzanu, dębu, gałązkę kopru, gałązkę lubczyku i 1 liść orzecha włoskiego.
Ściśle układam ogórki i zalewam zalewą o składzie:
- 1 litr wody
- duża łyżka soli morskiej lub kamiennej niejodowanej
- łyżka cukru
Gotuję i lekko schładzam.
Po tygodniu mogę przystąpić do wykonania sałatki.
W moim przypadku kiszone ogórki cały czas mam na zapasie do dyspozycji, od końca czerwca do końca września, bo je uwielbiam.
Składniki na sałatkę
- 2-2,5 kg ogórków kiszonych (małosolnych j.w.)
- 1 kg różnokolorowej papryki słodkiej
- 0,3 kg cebuli białej i czerwonej (łącznie)
- około szklanki cukru
- pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
Wykonanie
Ukiszone ogórki pokroić w plasterki około 3 mm.
Umytą paprykę pozbawić nasion oraz białych i zielonych części i pokroić w półksiężyce.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
Wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać cukier, pieprz oraz paprykę mieloną (z ostrą ostrożnie) wymieszać i zostawić na noc.
Rano sprawdzić kwaśność sałatki i prawdopodobnie należy ją lekko dokwasić, np. kwaskiem cytrynowym Ilość cukru i stopień ukiszenia ogórków decyduje o kwaśności.
Nakładać do umytych i wysuszonych słoików, pasteryzować około 15 minut.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?