Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drób wciąż będzie królował na stołach. Sprawdź, co z wołowiną

Redakcja
Wzrośnie produkcja mięsa w Stanach Zjednoczonych, krajach UE, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Zmniejszy się w Chinach oraz Australii i Nowej Zelandii. Fachowcy przewidują, że globalna produkcja zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton. Globalna produkcja mięsa wyniesie 319,8 mln ton. Taką informację zawiera raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Siłą napędową tego niewielkiego, ale zawsze wzrostu produkcji, ma być sektor mięsa drobiowego. Prognozowany jest bowiem wzrost produkcji o 0,9% do 115,8 mln ton). Wyższy wynik dotyczy też wołowiny (0,3% do 67,8 mln ton) i mięsa owczego (0,6% do 14,1 mln ton). Wieprzowina? Jej światowa produkcja ma obniżyć się natomiast o 0,6% do 116,5 mln ton.

 

fot. pixabay.com

 

W 2016 roku do światowego handlu trafi łącznie 31,1 mln ton mięsa. Prognozy:

  • wzrost wieprzowiny o 10,8%
  • wzrost drobiu o 4,4%
  • wzrost wołowiny o 0,3%
  • spadek mięsa owczego o 2,8%

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Drób wciąż będzie królował na stołach. Sprawdź, co z wołowiną - Gazeta Pomorska

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24