Dynia w kuchni
Na Święcie Dyni, które zorganizowano w ostatnią niedzielę w Korniaktowie Południowym (gm. Białobrzegi), popróbować można było najróżniejszych potraw. - Impreza odbyła się już po raz trzeci. Chcemy pokazać walory tego niedocenionego i słabo rozpowszechnionego warzywa - tłumaczy Wiesława Szal ze Stowarzyszenia Kobiet "Krokus" w Korniaktowie Płd. - Świętu towarzyszy konkurs na najsmaczniejszą potrawę z dyni.
- W tym roku zwyciężyły kotleciki przygotowane przez Stowarzyszenie Kobiet z Woli Dalszej - zdradza Katarzyna Peszko, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Czytelnictwa w Białobrzegach.
- Z dyni robimy surówki, pasztecik, bigos, kotlety i chleb. Faszerujemy nią także mięso - wylicza Zofia Nykiel, prezes Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju "Olszynka" z Białobrzegów. - A my z dyni przygotowałyśmy aż 24 potrawy - oznajmia Wanda Zdobłarz ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Woli Dalszej. - Dżemy, pasztety, kotlety, chleby, ciasta, zupy, placki. Dynię łączymy także z wołowiną.
- Można z niej robić także muffinki, soczki, serniki, powidła, bułeczki, kotlety - wtrąca Wiesława Szal.
Dynia na odchudzanie
- Dynia to skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w β-karoten, jako antyoksydant działa przeciwnowotworowo i zapobiega powstawaniu chorób układu krążenia. Zawiera także witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2, C, D, a także sporo potasu, wapnia, cynku, fosforu i błonnika - podkreśla Paulina Jałocha z Centrum Dietetycznego NutriPoint w Rzeszowie. Mimo, iż w kształcie okrąglutka, to jest niskokaloryczna. Warto ją wykorzystać podczas odchudzania.
Dietetyk podkreśla, że dynia praktycznie nie zawiera sodu, co jest istotne w leczeniu nadciśnienia i profilaktyce chorób serca. Zaliczana jest do produktów zasadowych, czyli działa alkalizująco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po obróbce termicznej nie traci swoich właściwości. Niestety, dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.
- Dynia oprócz wartości odżywczej, jest bardzo łatwa w uprawie. Gdy zapewnimy jej odpowiednie warunki, szybko rośnie. Mimo możliwości różnorodnego użytkowania, ciągle jest warzywem niedocenionym - zauważa Stanisław Górak z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. - Dynię zbiera się jesienią, gdy całkowicie dojrzeje. Poznaje się to po mocno stwardniałej skórce i pustym dźwięku przy pukaniu w warzywo.
Kupując dynię, zwróć uwagę, czy skóra jest gładka i twarda. Nie powinna być pomarszczona, posiadać ciemnych plam i uszkodzeń. Przechowujemy ją w całości nawet kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. Rozkrojoną musimy umieścić w lodówce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie
- Gąsiewska wygina się w krzakach. Fani dostrzegli gigantyczną zmianę [ZDJĘCIA]
- Koroniewska po śmierci matki została zupełnie sama. Smutne, co mówi o relacji z ojcem