Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzieci w łonie matki odróżniają smaki: Reakcja na jarmuż bezcenna. Niesamowite zdjęcia

OPRAC.:
Anna Piotrowska
Anna Piotrowska
W pierwszym eksperymencie tego rodzaju naukowcy wykazali, że gdy matki spożywały wyciąg z marchewki, rozwijające się w ich łonach dzieci częściej miały uśmiechnięty wyraz twarzy, a przy wyciągu z jarmużu - grymas płaczu.
W pierwszym eksperymencie tego rodzaju naukowcy wykazali, że gdy matki spożywały wyciąg z marchewki, rozwijające się w ich łonach dzieci częściej miały uśmiechnięty wyraz twarzy, a przy wyciągu z jarmużu - grymas płaczu. Fot. durham.ac.uk
Dzieci reagują na zapachowe i smakowe substancje rozpuszczone w wodach płodowych – sądzą naukowcy. – To było naprawdę niesamowite - widzieć reakcje dzieci na jarmuż lub marchewkę w czasie prowadzenia skanów i pokazywania ich rodzicom – opowiada Beyza Ustun, współautorka pracy opublikowanej w piśmie „Psychological Science”.

Naukowcy z Fetal and Neonatal Research Lab w Durham University z użyciem techniki 4D USG przeprowadzili obserwacje setek dzieci w łonach matek, aby sprawdzić, jak reagują na zapachy różnych, zjadanych przez mamy pokarmów.

Zespół ten już wcześniej wykorzystywał tę samą technikę do badania reakcji dzieci na znaczące dla zdrowia zachowania matek, np. na palenie tytoniu oraz na stany ich psychiki, w tym depresję, lęk czy stres.

W nowym doświadczeniu mamy spożywały ekstrakt z marchewki lub jarmużu, a 20 minut później badacze wykonywali skany. Dzieci wyraźnie reagowały. Po spożyciu przez matkę ekstraktu z marchewki, twarze maluchów przybierały wyraz uśmiechu, a przy ekstrakcie z jarmużu - grymas płaczu. Naukowcy sądzą, że dzieci reagowały na zapachowe i smakowe substancje rozpuszczone w wodach płodowych.

To ważne informacje z punktu widzenia poznawania rozwoju człowieka.

Pierwsze takie badanie

– Były już prowadzone badania, które sugerowały, że dzieci mogą czuć smak i zapach w łonie matki, ale opierały się one na wynikach testów prowadzonych już po porodzie. Nasz eksperyment jest pierwszy, w którym sprawdzono te reakcje przed narodzinami – podkreśla Beyza Ustun, współautorka pracy opublikowanej w piśmie „Psychological Science”.

– Z tego powodu uważamy, że powtarzająca się ekspozycja na różne smaki i zapachy przed narodzinami może pomóc w ustaleniu się preferencji żywieniowych po narodzinach. Mogą one być istotne dla zaplanowania zdrowej diety i uniknięcia nadmiernej wybredności u dziecka, po odstawieniu od piersi – dodaje badaczka.

„To było naprawdę niesamowite”

Badacze twierdzą, że wyniki dodatkowo przemawiają za znaczeniem zdrowej diety w czasie ciąży. Rozpoczęli też już kolejne obserwacje, aby dowiedzieć się, czy z pomocą przyjmowania przez matki odpowiednich pokarmów można wpłynąć na przyszłe preferencje żywieniowe dzieci.

Nie kryją też emocji związanych z badaniem.

– To było naprawdę niesamowite - widzieć reakcje dzieci na jarmuż lub marchewkę w czasie prowadzenia skanów i pokazywania ich rodzicom – opowiada Beyza Ustun.

od 16 lat

mm

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Dzieci w łonie matki odróżniają smaki: Reakcja na jarmuż bezcenna. Niesamowite zdjęcia - Portal i.pl

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24