Dla każdego coś innego czyli czekolada niejedną ma formę
Jak się okazuje, miłośnicy pysznego produktu, jakim jest czekolada chętnie sięgają nie tylko po kostki apetycznej tabliczki czy płynny napój. Delektują się nim również w formie dodatków do wypieków, ciasteczek, koktajli, a nawet kawy. Wśród rozmaitych czekoladowych inspiracji nie brakuje nadziewanych pralinek, cukierków, batoników, wafelków, a także kremów do smarowania pieczywa oraz naleśników. Czekoladowa może być też zawartość rogalików, pączków i drożdżówek albo wyśmienitych ciast oraz tortów, przełożonych przepyszną masą. Któż nie zasmakował też w owocach w polewie z czekolady, lodach i wielu innych pysznościach z dodatkiem tego składnika. Wielu smakoszy spożywa również czekoladowe śniadanie – na przykład, dodając ten przysmak do owsianki, musli albo omleta.
Warto dodać, że rodzajów samej czekolady również jest sporo, a każdy producent posiada własną recepturę. Wytwarza się ją z owoców kakaowca – a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tak zwana miazga kakaowa. Czekolada zawiera również tłuszcz kakaowy lub inny roślinny oraz substancje słodzące. Przeważnie, kiedy sięgamy po tradycyjną tabliczkę, to mamy do wyboru czekoladę: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zwartości kakao, deserową – zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, mleczną – w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma jeszcze cukier oraz mleko, a także białą – ta z kolei nie zawiera kakao, a ponadto jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru. Oczywiście nie da się też nie zauważyć czekolad z zwartością rozmaitych dodatków, takich jak na przykład orzechy czy bakalie. W wielu z nich znajdziemy również nadzienie, zaś niektóre mają także aromatyzowany posmak – chociażby miętowy, pomarańczowy czy wiśniowy.
Rozpływa się w ustach i skutecznie poprawia nastrój
Czekolada poprawia nastrój i ma pozytywny wpływ na dobre samopoczucie oraz zdrowie – pod warunkiem jednak, że jest ona spożywana z umiarem. Zawarty w niej magnez sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu systemu nerwowego i poprawia koncentrację. Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Obecne w czekoladzie flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę skóry przed promieniowaniem UV. Zawarte w czekoladzie substancje pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Smakołyk ten wpływa też pozytywnie na gospodarkę cholesterolu oraz obniża ryzyko ataku serca. Oczywiście należy pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu tego produktu. Mimo jego dobrego oddziaływania na nasz organizm, zbyt duża ilość czekolady może bowiem mieć znaczny wpływ na przybywające kilogramy, ponieważ jest ona wysokokalorycznym produktem. U niektórych osób może też wywoływać alergie oraz powodować uczulenie.
Swoimi początkami sięga Ameryki Łacińskiej
Licząca około czterech tysięcy lat historia czekolady jest związana z Ameryką Łacińską, a konkretnie z Meksykiem, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Zamieszkujące te tereny ówczesne cywilizacje jako pierwsze zaczęły przyrządzać czekoladę z kakao. Miała ona wówczas formę płynną, a wypijano ją podczas różnych ceremonii, a także jako lekarstwo. W kolejnych stuleciach Majowie traktowali czekoladę niczym napój bogów i wytwarzali ją z prażonych oraz ucieranych ziaren kakaowych, zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Przelewano ją z naczynia do naczynia, uzyskując w efekcie gęsty, pokryty pianką napój zwany „xocolatl”, czyli gorzka woda. Określenie to dało początek nazwie znanego dziś na całym świecie smakołyku. Wartość czekolady była coraz większa, a Aztekowie uznawali ją za dar boga Quetzalcoatla. Służyła im jako napój orzeźwiający lub afrodyzjak, choć pili ją również przed wyprawami wojennymi. Ponadto, aż do piętnastego wieku ziarna kakaowe służyły też jako środek płatniczy.
Z Ameryki Łacińskiej ziarna te dotarły do Hiszpanii, w efekcie jednej z wypraw do Nowego Świata. Hiszpanie nadal spożywali czekoladę w wersji płynnej, ale wzbogacono ją cukrem i miodem, aby złagodzić jej naturalnie gorzki smak. Stamtąd rozprzestrzeniła się na całą Europę, a wiele krajów zaczęło zakładać własne plantacje na ternach kolonijnych. Proces wytwarzania czekolady zrewolucjonizował wynalazek prasy czekoladowej, jaki skonstruowano w 1828 roku. Tłoczono w nim masło kakaowe z prażonych ziaren, w trakcie czego powstawał też drobny proszek kakaowy, jaki następnie mieszano z płynami i wlewano do form. Tam tężał i w efekcie przybierał kształt tabliczki czekolady.
W załączonej galerii prezentujemy wybrane formy czekoladowego produktu, który jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych smakołyków na świecie. Sprawdź i nie opieraj się dzisiaj tej wyjątkowej słodkości!
Wyjątkowe słodkości z okazji Dnia Czekolady. Zobacz przepisy!
Nie przeocz
- 25 miejsc w Śląskiem 60 minut od Katowic, w które warto wybrać się na majówkę!
- Czwarta trybuna Górnika Zabrze będzie gotowa przed czasem! WIDEO i ZDJĘCIA
- Brudno? Mieszkańcy tych śląskich miast i powiatów śmiecą najbardziej. Zaskoczeni?
- Bytom na archiwalnych zdjęciach. Górnicy, straż graniczna i bytomski "Mordor"
Musisz to wiedzieć
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?