Dziś Tłusty Czwartek. Kuba Rak z cukierni przy Miodowej w Rzeszowie: Król wśród pączków jest tylko jeden - z różą

Beata Terczyńska
Beata Terczyńska

Wideo

Prawie 35 tysięcy pączków usmażyli cukiernicy z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak przy ul. Miodowej w Rzeszowie. - Mamy przeróżne pączki, ale król jest tylko jeden - śmieje się Kuba Rak wskazując okrągłe ciastko nadziewane konfiturą różaną, oblane lukrem, na wierzchu posypane kandyzowaną skórką pomarańczową i ozdobione malutką różyczką z marcepanu.

W cukierni przy ul. Miodowej w Rzeszowie pracownicy uwijali się, by na Tłusty Czwartek nasmażyć jak najwięcej słodkości. Aby dziś każdy dostał świeżutkiego, jeszcze ciepłego pączka i spróbował chrupiącego chrustu.

ZOBACZ, JAK POWSTAJĄ PĄCZKI:

Tak powstają pączki w cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak w Rzeszowie.

Tak powstają pączki w cukierni Julian Orłowski & Kazimierz R...

- Mamy różne rodzaje pączków - mówi Kuba Rak, mistrz cukiernik. - Z czekoladą i nadzieniem o smaku nutelli, z kremem o smaku adwokatu i białą czekoladą, z budyniem i sosem malinowym, z nadzieniem tiramisu i konfiturą wiśniową - wymienia.

Dodaje, że szlagierem staje się pączek podkarpacki.

- Nadziewany jest powidłem z czarnej porzeczki od naszych lokalnych rolników, oblany kajmakiem i posypany kuleczkami czekoladowymi - opisuje. - To takie fajne połączenie kwaśnego ze słodyczą.

Na smakoszy czekają też faworki i mini-pączki twarogowe z budyniem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie