Już kilkakrotnie uczestniczył w Międzynarodowych targach Zdrowej Żywności BIO-FACH w Norymberdze. Przyznaje, że znalazł wielu chętnych na swoje ekologiczne wypieki, zwłaszcza w Anglii i Irlandii. By jednak smakosze w tych krajach mogli zajadać się jego wypiekami nie okazjonalnie a na co dzień, do rozwiązania pozostaje problem profesjonalnego transportu na tak dużą odległość.
Zainteresowanie elokogią
Ekologią zainteresował się pan Adam przed 30 laty, jako jeden z pierwszych rolników w regionie. Posiada ponad 5 ha gruntu. Uprawia ekologiczne zboże na potrzeby piekarni. Gospodarstwo ekologiczne na początku, przez trzy lata, przynosi mniejsze plony. Tyle czasu zabiera usuwanie z gleby związków chemicznych.
Ekologiczny chleb wypieka dwa razy w tygodniu, w tej samej piekarni, co tradycyjne pieczywo. Tyle, że urządzenia do wcześniej są dokładnie wyczyszczone.
Kupuje ekologiczne zboże od rolnika, który posiada odpowiedni certyfikat. Potem jedzie z ziarnem do młyna. Z jednego wyjazdu uzyskuje półtorej tony mąki z pełnego przemiału.
A pełny przemiał polega na tym, że nie ma żadnych odpadków. Wszystko idzie potem do chleba i otręby i błonnik. Dlatego chleb jest bardzo odżywczy, bo z mąki nie są wytrącane najbardziej wartościowe składniki ziarna.
Żytni bez drożdży
Wypieka ekologiczne pieczywo jedynie dwa razy w tygodniu, bo jest wytwarzane na czystym zakwasie. A przygotowanie zakwasu zabiera aż trzy dni. Kiedy zakwas jest gotowy przystępuje się do wyrobu ciasta na chleb. - Żytni chleb ekologiczny powstaje bez udziału drożdży. Do pszennego dodaje się drożdże, bo inaczej ciasto nie urośnie - tłumaczy.
Kiedy zakwas jest gotowy, dodajemy mąkę, wodę i sól. Ciasto wkłada się do koszyków i umieszcza w piecu piekarniczym. W domu można go włożyć do piekarnika w kuchence gazowej.
Sprzedaje swój chleb w Grzegorzówce, Błażowej i Chmielniku. Jego ekologiczne pieczywo można kupić w kilku sklepach na terenie Rzeszowa m.in. w sklepie ze zdrową żywnością przy ul. Pułaskiego 3.
Ekologiczny chleb Bały znajduje nabywców w Krakowie, zamawia go rzeszowska Spółdzielnia Rena. Pacjenci gabinetów zabiegowych używają chleba bez chemii w procesie oczyszczania jelit i żołądka.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]