Ekologiczny chleb Adama "Lesia" Bały do kupienia w Rzeszowie

Stanisław Siwak fot. Wojciech Zatwarnicki
Piekarz Leś Adam Bała z Grzegorzówki
Piekarz Leś Adam Bała z Grzegorzówki
Owo „Leś” jest dla pana Adama bardzo ważne, gdyż tak mu dali rodzice na chrzcie i tak ma w metryce.

Już kilkakrotnie uczestniczył w Międzynarodowych targach Zdrowej Żywności BIO-FACH w Norymberdze. Przyznaje, że znalazł wielu chętnych na swoje ekologiczne wypieki, zwłaszcza w Anglii i Irlandii. By jednak smakosze w tych krajach mogli zajadać się jego wypiekami nie okazjonalnie a na co dzień, do rozwiązania pozostaje problem profesjonalnego transportu na tak dużą odległość.

Zainteresowanie elokogią

Ekologią zainteresował się pan Adam przed 30 laty, jako jeden z pierwszych rolników w regionie. Posiada ponad 5 ha gruntu. Uprawia ekologiczne zboże na potrzeby piekarni. Gospodarstwo ekologiczne na początku, przez trzy lata, przynosi mniejsze plony. Tyle czasu zabiera usuwanie z gleby związków chemicznych.

Ekologiczny chleb wypieka dwa razy w tygodniu, w tej samej piekarni, co tradycyjne pieczywo. Tyle, że urządzenia do wcześniej są dokładnie wyczyszczone.

Kupuje ekologiczne zboże od rolnika, który posiada odpowiedni certyfikat. Potem jedzie z ziarnem do młyna. Z jednego wyjazdu uzyskuje półtorej tony mąki z pełnego przemiału.

A pełny przemiał polega na tym, że nie ma żadnych odpadków. Wszystko idzie potem do chleba i otręby i błonnik. Dlatego chleb jest bardzo odżywczy, bo z mąki nie są wytrącane najbardziej wartościowe składniki ziarna.

 

Żytni bez drożdży

Wypieka ekologiczne pieczywo jedynie dwa razy w tygodniu, bo jest wytwarzane na czystym zakwasie. A przygotowanie zakwasu zabiera aż trzy dni. Kiedy zakwas jest gotowy przystępuje się do wyrobu ciasta na chleb. - Żytni chleb ekologiczny powstaje bez udziału drożdży. Do pszennego dodaje się drożdże, bo inaczej ciasto nie urośnie - tłumaczy.

Kiedy zakwas jest gotowy, dodajemy mąkę, wodę i sól. Ciasto wkłada się do koszyków i umieszcza w piecu piekarniczym. W domu można go włożyć do piekarnika w kuchence gazowej.

Sprzedaje swój chleb w Grzegorzówce, Błażowej i Chmielniku. Jego ekologiczne pieczywo można kupić w kilku sklepach na terenie Rzeszowa m.in. w sklepie ze zdrową żywnością przy ul. Pułaskiego 3.

Ekologiczny chleb Bały znajduje nabywców w Krakowie, zamawia go rzeszowska Spółdzielnia Rena. Pacjenci gabinetów zabiegowych używają chleba bez chemii w procesie oczyszczania jelit i żołądka.

 

Kiedy dostaniesz pieniądze za rozliczenie PIT? To zależy od Ciebie.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3