Fasola z Wrzaw w sklepach Biedronki. - Dla nas to historyczna chwila - mówią producenci fasoli wrzawskiej

Wioletta Wojtkowiak
Wioletta Wojtkowiak
Wacław Pyrkosz i Leszek Kawalec, producenci fasoli wrzawskiej
– Nie sądziłem, że kiedyś doczekam takiej chwili, może to zabrzmi dziwnie, ale z pewnym wzruszeniem patrzę na półki sklepowe. Bardzo się cieszymy, że wrzawska fasola staje się popularna, że interesują się nią już nie tylko indywidualni odbiorcy czy lokalne restauracje, ale trafia ona do sklepów w całym kraju. Dla nas to historyczna chwila – mówi Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach w gminie Gorzyce.

Rolnicy uprawiający wrzawską fasolę mają wreszcie powód do radości. Certyfikowany produkt, który nieustannie promują wśród konsumentów, zadebiutował na ogólnopolskim rynku.

Kilkumiesięczna współpraca producentów fasoli z Zakładem Mięsnym Smak Górno zaowocowała specjałem, który od 13 lutego można kupić w całym kraju w sklepach sieci Biedronka. Chodzi o pasztet z fasolą wrzawską.

“Pasztet ten ma w składzie fasolę wrzawską, która swoje walory zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w widłach Wisły i Sanu, dobrym glebom oraz doświadczeniu rolników z Północnego Podkarpacia. Od 2012 roku fasola wrzawska posiada certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia” - tak “Biedronka” zachwala go w najnowszej gazetce.

Dzięki kontraktowi ze znanym zakładem producenci mają gwarancję zbytu fasoli po cenie wyższej od rynkowej. Twierdzą, że pozwala to myśleć optymistycznie o rozwoju upraw.

W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Ma długą tradycję. Nie jest to jednak łatwy kawałek chleba. Wacław Pyrkosz przyznaje, że plantatorzy złote czasy mają już za sobą.

- Areały uprawy znacznie zmalały. Jeszcze w latach osiemdziesiątych uzyskiwaliśmy około 900 ton fasoli rocznie. Obecnie zbieramy jej około 50 ton, z czego 11 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany, ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia - mówi Wacław Pyrkosz. O ten certyfikat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” wystąpiło zaraz po rozpoczęciu swojej działalności, czyli w 2007 roku.

W styczniu 2012 roku decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska jako produkt tradycyjny i regionalny została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP). Obecnie stowarzyszenie zrzesza siedmiu członków produkujących certyfikowaną fasolę oraz 20, którzy produkują „jaśka” bez unijnego emblematu.

Fasola wrzawska to już produkt rozpoznawalny – sięgają po nią w swoich programach kulinarnych gwiazdy telewizyjne, interesują krytycy kulinarni, jak np. Grzegorz Łapanowski, a także amatorzy dobrego smaku w programie „Ugotowani”. Fasola jest też bohaterką licznych programów śniadaniowych – była już w „Pytaniu na śniadanie”, czy „Dzień dobry TVN”.

Lokalna gwiazda ma się dobrze, jej walory smakowe dostrzegane są podczas organizowanych konkursów, gali czy targów. Jej smak doceniają również lokalne restauracje. Wrzawskie stowarzyszenie smakoszom poleca także swoje przetwory: fasolę w zalewie z solą i w pomidorach oraz pasty z dodatkiem suszonych pomidorów i wędzonych śliwek.

- W 2015 roku ustanowiony został rekord Polski na przygotowanie zupy z fasoli. Ponad 365 litrów wybornej „fasolki” przyrządzało grono szefów kuchni z regionalnych restauracji wraz z paniami z koła gospodyń wiejskich w Gorzycach - przypomina Monika Zając z Urzędu Gminy w Gorzycach.

Warto podkreślić, że fasola jest znakomitym uzupełnieniem diety, szczególnie tych osób, które nie mogą spożywać glutenu. Fasola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielu minerałów.

Covid nie odpuszcza. Będą kontrole

Wideo

Materiał oryginalny: Fasola z Wrzaw w sklepach Biedronki. - Dla nas to historyczna chwila - mówią producenci fasoli wrzawskiej - Echo Dnia Podkarpackie

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
wasyl

Ja tam wolę fasolę ugotowaną/ myślę ,że produkt bez Roundapu / , do tego czerwony barszczyk z ukiszonych buraków . Jak najmniej przetworzonej żywności , dlatego ten wyrób będzie kupiony na próbę do oceny , a potem się okaże czy jest wart jego dalszego zakupu . Popieram regionalne i certyfikowane produkty / czy zbadany pod względem Glifosatu ?/, jestem za ich wdrażaniem i byłbym gotów takowy kupować prosto od producenta z certyfikatem " BEZ CHEMII" .

G
Gościu

Nie podniecajcie się biedra was wykończy ceny zakupu zaniży i padnięcie

G
Gość

Roundup był używany do niszczenia chwastów wokół fasoli?

Nawet jeśli ktoś mi powie, że nie, to i tak w to nie uwierzę.

Ł
Łukasz

Gratulacje!

G
Gość
17 lutego, 18:42, wasyl:

Chcę zapytać ile tej fasoli / % / jest w tym pasztecie ? bo może się okazać ,że kupno jego nie warte świeczki , za dużo wypełniaczy jaj w konserwach mięsnych . czy jest on warty zachodu ?

Trzeba by sprawdzić w sklepie

w
wasyl

Chcę zapytać ile tej fasoli / % / jest w tym pasztecie ? bo może się okazać ,że kupno jego nie warte świeczki , za dużo wypełniaczy jaj w konserwach mięsnych . czy jest on warty zachodu ?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3