"Festiwal Podkarpackich Smaków" to impreza, która skupia się wokół tradycyjnej podkarpackiej żywności, prezentowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz przez regionalnych producentów wędlin, serów, nalewek, miodów.
Inicjatywa ta zrodziła się w 2007 roku. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny SMAK GÓRNO.
Impreza skierowana jest do wszystkich wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Prezentacja ma na celu ukazanie potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych.
Podkarpacie jest w czołówce województw jeśli chodzi o liczbę wyrobów wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. W targach uczestniczył unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.
Podczas imprezy odbył się konkurs kulinarny, w którym wybierano najlepsze potrawy w dziesięciu kategoriach. W jury zasiadał gość specjalny Zygmunt Chajzer.
- Kuchnia podkarpacka nie jest dla mnie nowością, wielokrotnie bywałem w Rzeszowie. Jadłem mnóstwo pysznych rzeczy natomiast to, co spotkałem tutaj podczas konkursu, przeszło moje najśmielsze wrażenia - mówił Nowinom Zygmunt Chajzer. Szczególnie zachwyciła mnie poliwka - dodał prezenter.
Dla wszystkich uczestników czekało moc atrakcji m.in. piknik, warsztaty kulinarne, wiejska zagroda, zawody hobby horse.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?