Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Produktów Podkarpackich już w sobotę w Majdanie k. Cisnej. Na zainteresowanych czekają najlepsze smakołyki i produkty regionalne

Ula Sobol
Materiały organizatora festiwalu
Już w sobotę 25 sierpnia w Majdanie k. Cisnej odbędzie się I edycja Festiwalu Produktów Podkarpackich. Najlepsze smakołyki i produkty regionalne, pokazy gotowanych na żywo tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją, gry i konkursy dla najmłodszych to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na gości. Zapraszamy!

W sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoje produkty zaprezentuje ponad 20 firm i przedsiębiorców z regionu. Pyszne praliny i czekolady z zaskakującymi dodatkami, piwa regionalne, miody, sery, wędliny i przetwory rybne, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego to tylko część festiwalowej oferty. Odwiedzający będą mogli również zakupić naturalne kosmetyki, zabawki dla dzieci, piękne publikacje z najlepszych podkarpackich wydawnictw, wyroby ze szkła, rękodzieło czy biżuterię.

- Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. - Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.

Pokazy kulinarne

Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją. W menu znajdą się pyszne dania, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w tym m.in.: hreczanyki – kotlety mielone z kaszy gryczanej, pierogi kresowe z twarogiem górskim i kaszą gryczaną czy barszcz czerwony na serwatce z kozim serem i jajkiem przepiórczym. Pokazy poprowadzi zakochany w polskich smakach i produktach Adam Chrząstowski - szef kuchni i kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów. Swoje umiejętności zaprezentuje również pasjonatka gotowania i blogerka – Sylwia Ładyga, autorka przepisów kulinarnych do prasy kobiecej i uczestniczka programu „MasterChef”.

W programie Festiwalu przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych przygotowano strefę aktywności z animacjami. Nie zabraknie także muzycznych akcentów. Dla gości Festiwalu zagrają lokalne zespoły - Żmije i Kapela na Dobry Dzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24