Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Figa" serami stoi

Małgorzata Froń
Sery rodziny Maziejuków są coraz bardziej znane i rozpoznawane. Z wizytą w gospodarstwie był znany kucharz Karoll Okrasa, który w TVP prezentuje swoje przepisy i pokazuje ciekawe miejsca, gdzie produkuje się zdrowe, ekologiczne produkty.
Sery rodziny Maziejuków są coraz bardziej znane i rozpoznawane. Z wizytą w gospodarstwie był znany kucharz Karoll Okrasa, który w TVP prezentuje swoje przepisy i pokazuje ciekawe miejsca, gdzie produkuje się zdrowe, ekologiczne produkty. archiwum gospodarstwa "Figa"
Produkty z koziego mleka są coraz bardziej popularne w Europie, a moda na kozie sery dotarła już także do Polski. Konsumenci znad Wisły coraz częściej podróżują do Francji czy Włoch i po powrocie podobnej jakości produktów szukają w kraju.

Z badań firmy Euromonitor International wynika jednoznacznie, że największymi smakoszami koziego mleka w Europie są… Rosjanie, którzy średnio na głowę wydają na nie 1 euro.

Popularność serów rośnie

Drugie miejsce ex aequo z 0,7 euro zajmują Brytyjczycy i Chorwaci. Trzecia jest Holandia, gdzie wydatki na kozie mleko per capita wyniosą 0,6 euro. Polacy z 10 centami są na razie poza europejską czołówką, ale popularność serów kozich w naszym kraju systematycznie rośnie, czego najlepszym dowodem jest Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA" z Mszany, umiejscowione niedaleko Dukli, na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad. Państwo Maziejukowie, po upadku miejscowego PGR-u wydzierżawili budynki i założyli rodzinne gospodarstwo ekologiczne.

- Nazwaliśmy nasze gospodarstwo Figa, bo Figa to imię pierwszej kozy hodowanej w gospodarstwie. Była to czarna niesforna kózka, która potwierdzała tylko teorię, że na pochyłe drzewo każda koza wchodzi - śmieje się Waldemar Maziejuk, senior rodu Maziejuków i założyciel gospodarstwa. W jego prowadzeniu pomaga mu żona i dwóch synów: Wawrzyniec i Tomasz.
Hodują i przetwarzają

Gospodarstwo jako główną działalność prowadzi hodowlę kóz (większości mieszanych ras) oraz przetwórstwo mleka koziego. Składa się ono z dwóch gospodarstw rolnych o łącznej powierzchni 130 ha. Tereny wypasów to zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Gospodarstwo posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego nadany przez jednostkę certyfikującą Biocert Małopolska.

Specjalnością gospodarstwa jest wyrób serów metodą tradycyjną. Ekologiczna produkcja kozich serów coraz bardziej zyskuje na popularności. Powstałe w Mszanie produkty (m.in. ser wołoski, bundz, twarożki) wyrabiane są metodami tradycyjnymi i charakteryzują się oryginalnym, pełnym mlecznym smakiem. Smak ten wynika miedzy innymi z wykorzystywania mleka najwyższej jakości oraz receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzaniu mleka. Warto też wiedzieć, że Ser Kozi Wołoski oraz Bryndza Kozia zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Sery Maziejuków w Toronto

Sery rodziny Maziejuków są coraz bardziej znane i rozpoznawane. Z wizytą w gospodarstwie był znany kucharz Karoll Okrasa, który w TVP prezentuje swoje przepisy i pokazuje ciekawe miejsca, gdzie produkuje się zdrowe, ekologiczne produkty.

- Własnoręcznie wydoił u nas kozę - mówi Waldemar Maziejuk. - To była bardzo fajna wizyta.
W ubiegłym roku sery Maziejuków pojechały aż do Toronto, na Międzynarodowe Targi Artykułów Spożywczych SIAL Canada. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały specjalną misję gospodarczą reprezentującą branżę cukierniczą, mięsną oraz rolnictwo ekologiczni.

Wśród 9 firm z Polski, znalazła się jedna z Podkarpackiego, właśnie Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" z Mszany Dolne.

- Targi te są swoistym portalem dla przedsiębiorców, którzy chcą wejść na północnoamerykański rynek spożywczy - mówi Wawrzyniec Maziejuk z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego "Figa". - Mają formułę business to business. Ambasada polska w Kanadzie kilka miesięcy wcześniej przygotowuje listę potencjalnych firm, które byłyby zainteresowane naszą ofertą handlową i zaprasza je na targi, dzięki temu odwiedzający nas handlowcy mają w pełni świadomość, że polska żywność ekologiczna jest wysokiej jakości, a przy tym stosunkowo tańsza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24