Firmy cateringowe oszczędzały na posiłkach dla dzieci [KOMENTARZ AUTORKI]

Marlena Bogdan-Marut
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, jakiej jakości jest nasz posiłek. Rozkładamy obiad na czynniki pierwsze, chcemy wiedzieć, jakiego mięsa użyto do zrobienia kotleta, co mamy w surówce, ile ryby jest w rybie, a cukru w cukrze.

Tym bardziej dziwi mnie, że uwagi na to, co jedzą dzieci w żłobkach i przedszkolach, nie zwracali dyrektorzy, opiekunowie i rodzice. Tak przynajmniej wynika z kontroli prowadzonych w ubiegłym roku przez Inspekcję Handlową. Nie zwracały na to uwagi także szpitale i domy opieki społecznej. Ten brak zainteresowania spowodował, że firmy cateringowe, nie wszystkie oczywiście, robiły, co chciały. Zamiast szynki serwowały kiełbasę, zamiast jogurtu coś, co jogurt przypomina tylko z nazwy. Serwowały mniejsze porcje. Nie informowały o tym, jakie alergeny w produktach się znajdują. Biorąc pod uwagę, że te posiłki serwowano m.in. w żłobkach, przedszkolach, szkołach i szpitalach, a my mamy coraz więcej różnych uczuleń, stać się mogły różne rzeczy. W dodatku część tych firm używała do przyrządzenia posiłków produktów przeterminowanych...

Firmy po prostu oszczędzały na zdrowiu karmionych dzieci, pacjentów szpitali czy domów opieki społecznej. W całej Polsce nieprawidłowości w żywieniu stwierdzono w 59 na 83 kontrolowane firmy. To jest ponad 71 proc. wszystkich! 31 spraw zakończyło się karą. Łącznie firmy miały zapłacić 23 tys. zł. Na Podkarpaciu na sześć kontrolowanych pięć zostało ukaranych. Tak w przeliczeniu, kara na jedną firmę wyniosła ponad 741 zł.

Biorąc pod uwagę, ile zarabiają na cateringu, wątpię, żeby bardzo się tym przejęły. Pewnie bardziej przejęłyby się, gdyby straciły umowę z przedszkolem, żłobkiem, szpitalem. Gdyby ktoś sprawdzał ich częściej niż Inspekcja Handlowa. A tak...? Firma zapłaci, dostosuje się do zaleceń inspekcji, a potem może będzie sprawdzona jeszcze raz, a może nie.

Dobrze by było, gdybyśmy też wymagali kontroli nad tymi posiłkami od dyrekcji placówek, w których są serwowane.

Komentarz dotyczy artykułu: Firmy cateringowe oszczędzały na posiłkach dla dzieci. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrole w całej Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie