Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francja na stole

BEATA TERCZYŃSKA
Furorę wśród uczniów zrobiły zapiekane "czosnkowe" ślimaki w skorupkach
Furorę wśród uczniów zrobiły zapiekane "czosnkowe" ślimaki w skorupkach JANUSZ WITOWICZ
RZESZÓW. Ślimaki z masłem czosnkowym, zupa cebulowa, tarta - takie przysmaki przygotowali do degustacji uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, którzy niedawno wrócili ze stażu we francuskich restauracjach.

15 uczniów z II, III i IV klasy technikum hotelarskiego przy Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbywało praktykę we Francji w ramach programu unijnego "Leonardo da Vinci". Była to nagroda za sukcesy w nauce i dobre zachowanie.
- Pracowaliśmy w kuchniach restauracji i hoteli miejscowości w okolicach Lyonu, m. in. w Bourg eu Bresse, Belllegarde, Moutreal la Cluse i Oyonnax - wspomina Maciej Lis, uczestnik praktyki z ZSG.
Młodzi ludzie uczyli się przygotowywać regionalne francuskie posiłki.
- Potrawy te bogate są w ryż, mięsa, owoce i warzywa, zdecydowanie mniej w nich ziemniaków. Francuzi do obiadu piją wodę mineralną lub czerwone wino. Potrafimy przyrządzić ślimaki i żabie udka, specjały z owocami morza, a także charakterystyczne dla tego górzystego regionu przysmaki - np. sałatki i placki z serem - mówi Ewelina Wałek z ZSG.
Zdobyte we Francji umiejętności zaprezentowali wczoraj kolegom i nauczycielom. Furorę zrobiły zapiekane "czosnkowe" ślimaki w skorupkach oraz tradycjonalna przystawka z ciasta francuskiego z tartym serem, polana masą z jajek, śmietany i mleka.
- Najbardziej smakowała mi warzywna potrawa "ratatouille" z cukini, pomidorów, ryżu, cebuli i oberżyny - mówi Małgorzata Pakosz, nauczyciel języka francuskiego w ZSG.
Po odbyciu stażu we Francji uczniowie z ZSG otrzymali "Certyfikaty pracy", uwzględniane przez UE. Taki dokument może okazać się ważny, gdy w przyszłości będą starali się o pracę za granicą.
Uczniowie przebywali we Francji wraz z opiekunem Małgorzatą Pakosz, nauczycielem języka francuskiego w ZSG. Program "Leonardo da Vinci" opracowali Marek Pikuła, Bożena Dobosz - Byjoś oraz Roman Janda, nauczyciele z ZSG.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24