Gołąbki z kaszy jaglanej (Stowarzyszenie „Bieliny – Wieś nad Sanem”)

Ula Sobol
Gołąbki z kaszy jaglanej
Gołąbki z kaszy jaglanej Krzysztof Kapica
Przepis na gołąbki z kaszy jaglanej podaje Stowarzyszenie „Bieliny – Wieś nad Sanem” (gm. Ulanów, powiat niżański). – Gołąbki często nadziewamy kaszą jaglaną i grzybami – dodają panie ze stowarzyszenia w Bielinach.

Składniki:

  • 2 główki kapusty włoskiej,
  • 1 kg kaszy jaglanej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 średnie pory,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • sól, pieprz,
  • vegeta, olej,
  • oliwa.

Wykonanie:

Zagotować 8 szklanek wody na kaszę. Do dużego garnka (tak aby zmieściła się główka kapusty) wlać wodę, dodać łyżkę soli. Kaszę wsypać na duże sito o drobnych oczkach i opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Do gotującej się wody dodać 1 łyżkę soli i 2 łyżki oleju. Wrzucić kaszę. Mieszać bardzo delikatnie, aby nie przywarła do dna. Przykryć. Kaszę gotować 15-18 minut. Po upływie około 18 minut od wsypania kaszy jaglanej do wrzątku wyłączyć gaz, a kaszę zostawić pod przykryciem na 5 minut. Potem ściągnąć pokrywę, by odparował nadmiar wody. Wyciąć głąb kapusty i odcinać pojedyncze liście. Wrzucić je do wrzątku i gotować kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjąć. Przygotować warzywa. Por pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię nalać olej lub oliwę, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pieczarek, które trzeba dusić na innej patelni. Kaszę, pieczarki i warzywa odstawić, by wystygły, po czym wymieszać je z sobą. Warzywno-pieczarkowy farsz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Zawijać gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi liśćmi kapusty. Piec około 20 minut. Podawać z sosem grzybowym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie