Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj czerwone buraki: Barszcz ukraiński

Ewa Kurzyńska
Może barszczyku?
Może barszczyku? Bartosz Frydrych
Barszcz ukraiński to dobry sposób podania czerwonych buraczków. Jak pisaliśmy, to niezmiernie zdrowe i zarazem tanie warzywa.

Składniki na barszcz ukraiński

warzywa korzeniowe, np. marchewka, seler, pietruszka,
fasola, np. Jaś,
kiszony barszcz,
przyprawy, np pieprz cayenne,
papryka,
sól morska lub kamienna.

Wykonanie:

Ziarno suchej fasoli zalewamy wodą i moczymy przez 24 godziny. Obieramy warzywa korzeniowe, kroimy w kostkę i gotujemy z namoczoną fasolą do miękkości. Przyprawiamy.

Gdy wywar będzie gotowy, wyłączamy gaz i czekamy aż lekko przestygnie. Wówczas dodajemy kiszonego barszczu (według uznania).

Amatorzy bardziej kwaśnych smaków mogą zupę doprawić jeszcze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24