reklama

Herbatka z lilaka - smakuje karmelem i oczyszcza wątrobę

wmk
Facebook/ Herbiness
Z tej popularnej rośliny, możemy zrobić pyszną i zdrową herbatkę. Lilak bardzo często mylony z bzem, to powszechnie znana i lubiana roślina ozdobna. Napar z lilaka nie dość, że wspaniale smakuje, jest także zbawienny dla naszej wątroby.

Jego kwiaty zawierają syringinę, składnik biochemiczny o udowodnionym działaniu hepaprotekcyjnym czyli chroniącym miąższ wątroby. Zdrowa wątroba to sprawny organizm. Jej niewydolność jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych zarówno o podłożu odpornościowym, krążeniowym jak i metabolicznym. Wątroba odgrywa także istotną rolę w odtruwaniu organizmu. Od jej sprawnego działania zależy nie tylko nasze zdrowie, ale i uroda. Większość chorób skórnych związana jest waśnie z nieprawidłowym działaniem tego narządu. Niewydolna wątroba, nie jest w stanie usuwać toksyn, czego skutkiem jest choćby pogorszenie stanu skóry i włosów. Na szczęście natura obdarzyła nas sporym asortymentem do wspomagania pracy wątroby. Jednym z nich jest właśnie napar z lilaka. Herbatka z "bzu" jest banalnie prosta w przygotowaniu. Nie zawiera teiny, występującej w klasycznych herbatach, poprawia trawienie i odpręża. Po ususzeniu kwiatów i sporządzeniu naparu uzyskamy bursztynowy napój z delikatną nutą karmelu. Zdrowie i relaks w czystej postaci. Poniżej przedstawiamy sposób na sporządzenie herbatki.

https://www.instagram.com/p/2u-PVNBzOH

Przepis zaczerpnięty z "H E R B I N E S S - ziołowy posmak życia":

1.Zbierz kwiaty lilaka, kolor i odmiana bez znaczenia. Kwiaty mają być suche, bez liści. Mogą być mocno rozwinięte lub jeszcze w pączkach.

2.Umieść kwiaty w słoju, ubij mocno – w litrowym słoju mieści się naprawdę spory bukiet.

3.Zamknij szczelnie słój z kwiatami i odstaw w ciepłe miejsce, aż kwiaty stracą kolor (staną się prawie białe). W temperaturze około 35 stopni proces przebiega w czasie około 12 godzin, w temperaturze 45 stopni wystarczą 2 godziny. Posiadacze przypiecków, pieców i kominków dobrze wiedzą, skąd się bierze takie temperatury w maju. Jeśli nie należysz do grona ogniowych szczęśliwców – wykorzystaj piekarnik, na upały nie ma co liczyć.

4.Wyjmij kwiaty ze słoja – w kontakcie z powietrzem natychmiast zbrązowieją. Czuć już zapach karmelu.

5.Wysusz – gotowe.

Stosować płaską łyżeczkę na filiżankę napoju.

https://www.instagram.com/p/BT7EKFFg2ff
https://www.instagram.com/p/BT7DmgVA55M

Żródło: herbiness.com

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Materiał oryginalny: Herbatka z lilaka - smakuje karmelem i oczyszcza wątrobę - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3